Najnovije vesti

GORAN VESIĆ: Sledeće godine Beograd će imati sistem javnog bicikla
Foto: Grad Beograd

ZA 4 GODINE 450 KM STAZA

GORAN VESIĆ: Sledeće godine Beograd će imati sistem javnog bicikla

Beograd

Ujedinjene nacije su 3. jun proglasile za Svetski dan bicikla, a u Beogradu će već sledećeg proleća postojati sistem javnog bicikla, kazao je Tanjugu Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima pandemija virusa Covid-19 promenila je način na koji društva funkcionišu širom sveta i sve više gradova u svetu daje određene stimulanse kada je reč o vožnji bicikle kako bi se rasteretio javni prevoz.

"Grad Beograd je dva puta raspisivao tendere za program javnog bicikla i oba puta se nije javila nijedna firma za taj posao. Kompanije koje taj program u svetu rade uglavnom se finansiraju od reklama, a mi još nismo veliko tržište da bi to fukcionisalo na taj način sa 150 stanica i VIŠE OD HILJADU bicikala", kazao je Vesić i dodao da će gradske vlasti raspisati još jedan tender u septembru.

Kako kaže, taj tender će biti namenjen samo za kupovinu opreme jer će Grad Beograd finansirati u stanice i električne bicikle.

"Imaćemo u prvoj fazi sto stanica, a u naredne dve godine proširićemo to na još 50. Siguran sam da ćemo već na proleće naredne godine imati sistem javnog bicikla u Beogradu. Važno nam je da taj sistem integrišemo u javni prevoz u Beogradu", kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, gradske vlasti su otvorile dijalog sa udružnjima biciklista.

"Premijerka Ana Brnabić je podržala tu inicijativu. Pripremamo čitav niz predloga kako bi pospešili razvoj biciklizma u Beogradu. Subvencije za kupovinu bicikala koji se proizvode u Srbiji je jedna od tih mera. Predložićemo i izmenu Zakona o saobraćaju kako bi uveli pojam "Biciklističke ulice". U tim ulicama bi bio zabranjeno preticanje biciklista i pešaci i biciklisti bi imali prednost", kazao je Vesić i naglasio da se u ovom momentu u Beogradu uređuje 7,7 kilometara biciklističkih staza.

"Naša namera je da u naredne četiri godine sa sadašnjih 120 kilometara biciklističkih staza, popnemo na 450 kilometara prostora za bicikliste. Verujem da će tada veći broj građana tada koristiti bicikl kao prevozno sredstvo. Mi smo prva Uprava Grada Beograda koja je prednost u urbanističkim planovima dala biciklističkom saobraćju", kazao je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...