ČAK 3.000 ROJEVA ODBEGLIH PČELA HARAJU BEOGRADOM: Napadaju oluke, pa čak i automobile
Foto: Profimedia

česta pojava

ČAK 3.000 ROJEVA ODBEGLIH PČELA HARAJU BEOGRADOM: Napadaju oluke, pa čak i automobile

Beograd -

Rojevi pčela prethodnih nedelja viđani su na najrazličitijim mestima po Beogradu, pa se jednom vozaču dogodilo da ujutro krene na posao, a na kolima zatekne roj pčela!

U sličnim situacijama, prava adresa je Beogradsko udruženje pčelara (BUP) gde na ove situacije gledaju kao na spasavanje medonosnih insekata.

"To je bio neki džip koji je imao rezervni točak pozadi. Pčele su se smestila iza točka i već su polako počele da formiraju saće. Sreća je da smo mogli da dođemo. Koristili smo jedan specijalni usisivač koji nema veliku snagu da ih ne povredimo i na taj način smo ih prebacili u specijalnu posudu", objašnjava Stanko Rajić, predsednik BUP-a.

Kako kaže, sličnih scena bilo je i kada su pčele počele da razvijaju saće u olucima stambenih zgrada i da im je krivo što nemaju uslova da uvek reaguju. Naime, njihovo udruženje nije na platnom spisku Grada, ali ih redovno zovu da reaguju u ovakvim situacijama.

"Beogradsko udruženje pčelara u ovom periodu godine uvek ima dosta poziva građana zbog odbeglih rojeva pčela. Njih ima svuda po gradu, u olucima, strehama, krošnjama, u objektima gde žive ljudi, jer u Beogradu ima okvirno 3.000 odbeglih rojeva pčela. One napuštaju svoja društva i košnice iz različitih razloga, zbog tretiranja okoline pesticidima, ali i nekih drugih okolnosti", priča Rajić.

Rajić napominje da će uskoro u Beogradu biti izgrađen azil za odbegle pečele.

"Značaj pčela je izuzetan, one su zaslužne za oprašivanje više od 75 odsto gajenih biljaka i zato radimo na tome da te odbegle rojeve udomimo. U narednih nekoliko otvaramo azil za pčele koji će biti u oglednom pčelinjaku “Košutnjak”. Tamo ćemo smeštati odbegle rojeve", kaže Rajić.

(Kurir.rs/Blic/Aleksandra Kresović, Kristina Šormaz/Foto ilustrtacija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track