Najnovije vesti

VESIĆ OBIŠAO NASIP NA KOLUBARI: Obrenovac bezbedan zahvaljujući dobro urađenom poslu nakon poplava 2014. godine
Foto: Beoinfo

PREDUZETE SVE MERE

VESIĆ OBIŠAO NASIP NA KOLUBARI: Obrenovac bezbedan zahvaljujući dobro urađenom poslu nakon poplava 2014. godine

Beograd

Zamenik gradonačelnika i zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Vesić obišao je danas jedan od nasipa u Obrenovcu na lokaciji Belo polje na reci Кolubari i tom prilikom istakao da su preduzete sve mere na zaštiti od mogućih poplava.

Nasip, koji se nalazi na ukrštanju reke Кolubare sa Auto-putem „Miloš Veliki”, obišli su pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević, izvršni direktor JVP „Beogradvode” Vladimir Batalović i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

foto: Beoinfo

Vesić je istakao da je, nakon poplava 2014. godine, Vlada Republike Srbije u Obrenovcu uradila veliki posao, kao i da zahvaljujući tome danas u toj opštini nije uvedena ni redovna odbrana od poplava. – Trstenica, Tamnava i Кolubara su potpuno pročišćene, a uz podršku Evropske unije očistili smo oko 67 kilometara kanalske mreže, korita reka, kao i sve prostore do redovne odbrane od poplava. Rekonstruisali smo sve crpne stanice i potpuno je rekonstruisano sedam mesta na kojima su bili probijeni nasipi 2014. godine. Pokazalo se koliko je dobro kada se uradi preventiva i koliko to znači za spasavanje ljudskih života i imovine – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, danas su Sava i Dunav na metar i po do redovne odbrane od poplava. – Nemamo ni jedan problem na teritoriji Obrenovca, a čak ni tamo gde se voda uvek izliva, u Poljanama i Кonaticama, to se nije dogodilo. Danas se na teritoriji Obrenovca pokazalo šta znači kada država stane iza lokalne samouprave, kada država uradi posao, jer da nije Vlade Republike Srbije mi ovaj posao sami ne bismo mogli da uradimo – naveo je Vesić.

foto: Beoinfo

Što se situacije u Obrenovcu tiče, dodao je Vesić, očekujemo da prođe talas, jer padavine prestaju, a za 24 sata palo je 40 litara vode u centru grada i oko 70 litara vode u prigradskim naseljima, dok je u Valjevu palo oko 80 litara. – U kontaktu smo sa ljudima koji vode opštine u celom slivu Кolubare. Naš posao je da vodimo računa o svemu ovome i da budemo tamo gde je to neophodno. Obrenovac je ovaj put potpuno zaštićen, nivo vode je manji u odnosu na onaj iz 2014. godine, ali ljudi, naročito iz Obrenovca, znaju gde se sve izlivala voda i gde su bili problemi, a danas te probleme nemamo – pojasnio je Vesić.

Bićemo budni sve dok ova situacija ne prođe, naveo je on i dodao da neće biti proglašena ni redovna ni vanredna odbrana od poplava, jer za tim nema potrebe.

Biljana Popović Ivković je istakla kako se, kada padne ovako velika količina kiše, do 70 litara po metru kvadratnom, pojave strahovi da će se ponoviti poplave iz 2014. godine. – Država je pokazala odgovornost, veliki rad i trud su uloženi prethodnih godina, te za rezultat imamo da Obrenovčani danas nemaju potrebu za bilo kakvim strahovima. U ime MUP-a zahvaljujem Gradu Beogradu i lokalnoj samoupravi za ono što su uradili za građane Obrenovaca, koji mogu mirno da spavaju. Pripadnici policije su tu da pomognu svojim sugrađanima ukoliko za tim bude bilo potrebe, što po svemu sudeći neće biti slučaj – navela je ona.

foto: Beoinfo

Miroslav Čučković je rekao da su klimatske promene bile najveća opasnost koja se pominjala 2014. godine. – Noćas smo bili na vezi sa kolegama iz štabova u Кoceljevi, Ubu i Valjevu i sve ono što se dešavalo kod njih govori da količina vode koja dolazi iz tih rejona ne može da ugrozi Obrenovac. Moramo čistiti vodotokove, obezbediti protočnost i nastaviti sa vršenjem redovnog održavanja. Samo iz ušća Кolubare u Savu smo izneli 85 hiljada kubika segmenta koji se tu taložio decenijama – rekao je Čučković i zahvalio Gradu Beogradu i svima koji su doprineli u određivanju prevetivnih mera ukoliko padavine ne budu stale.

Prema njegovim rečima, u toku cele noći 75 pripadnika civilne zaštite bilo je na terenu, kontrolisali su vodotokove reka Trstenice, Tamnave i Кolubare ka Obrenovcu.

(Kurir.rs/Foto: Beoinfo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...