DR TIMOTIJEVIĆ: Zatečeni smo velikim brojem obolelih od kovida! Poštujte sledeću PROCEDURU
Foto: Zorana Jevtić

Svakog dana sve više saznajemo o virusu

DR TIMOTIJEVIĆ: Zatečeni smo velikim brojem obolelih od kovida! Poštujte sledeću PROCEDURU

Beograd -

U Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, koji je odnedavno trijažni centar za kovid pacijente, dnevno se u proseku pregleda oko 100 pacijenata, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove dr Ljiljana Timotijević.

"Svi smo iznenađeni i zatečeni ovolikim brojem obolelih od kovid 19. Ovaj virus za sve nas je još velika nepoznanica", rekla je Timotijević i dodala da će tokom zime verovatno doći do preklapanje virusa gripa sa virusom korona.

"Svakog dana sve više saznajemo o novom virusu korona. Kako će biti na jesen-videćemo", navela je ona.

Zavod radi svih sedam dana u nedelji i prima pacijente od sedam do 20 sati, a Timotijević kaže da u letnjem periodu nije karakteristična pojava virusa koji izazivaju respiratorne infekcije i da se za leto vezuju crevne virusne infekcije.

Na brojne nedoumice i spekulacije da se novi korona virus možda promenio, jer sada obolevaju sve više mladi, Timotijević ističe da se "ne slaže sa tim" i da je objašnjenje jednostavno - mladi se više kreću, više druže, imaju više socijalnih kontakata, izlaze, bile su ekskurzije, maturske večeri, prijemni ispiti.

"To što mladi više oboljevaju je posledica češćih socijalnih kontakata. Starija populacija je opreznija, poštuje preporuke socijalne distance, nose maske", naglasila je ona.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome klikom OVDE.

Ispred Gradskog zavoda za plućne bolesti danas nije bilo gužve. Direktorka objašnjava da su malo duža čekanja ujutro i popodne.

"Trudimo se da pacijenti ne čekaju, da budemo što efikasniji i što brže odradimo trijažu da li je pacijent za kućno lečenje ili je za bolničko lečenje", navela je Timotijević.

Osim Gradskog zavoda za plućne bolesti, trijažne ambilante za kovid pacijente su u Infektivnoj klinici KCS i u KBC Bežanijska kosa.

Procedura

Procedura je takva da pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija prvo odlaze u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja. Tu ih pregleda lekar, urade laboratorijske analize, rentgen pluća, po potrebi brzi test na koronu.

Na osnovu dobijenih rezultata, kliničke slike pacijenta, lekar ih upućuje u trijažnu ambilantu, gde se određuje da li je bolesnik za bolničko lečenje ili samoizolaciju i lečenje kod kuće.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track