VESIĆ ODBRANIO PARKIĆ NA BANOVOM BRDU: Okončana agonija stanara Požeške, tu gradnje neće biti!
Foto: Beoinfo

Nakon više od godinu dana nesuglasica investitora i stanara

VESIĆ ODBRANIO PARKIĆ NA BANOVOM BRDU: Okončana agonija stanara Požeške, tu gradnje neće biti!

Beograd -

BEOGRAD - Nakon više od godinu dana nesuglasica investitora i stanara koji su želeli da kao zelenu površinu sačuvaju parkić na Banovom brdu, danas je konačno uspostavljen dogovor da do gradnje u tom delu Beograda neće doći, te da će park ostati na svojoj poziciji.

Završena je agonija stanara i investitora u Požeškoj ulici 158-160, koji su pokazali veliku odgovornost i želju da se izađe iz situacije u kojoj su bili policija, bageri, rasprave, protesti, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon potpisivanja protokola o saradnji.

1 / 4 Foto: Beoinfo

Kako je naveo, ovo je jedna od situacija gde niko nije kriv, ali i gde je morao da se nađe kompomis.

"Stanari su u pravu u smislu da ta zelena površina njima treba, a s druge strane investitor je takođe bio u pravu, kupio parcelu od privatnika i dobio pravo da gradi na osnovu važećih urbanističkih uslova", ukazao je Vesić.

Kako je rekao, kada se završi proces usvajanja plana procesa detaljne regulacije koji traje između sedam i 11 meseci, taj prostor biće proglašen javnom zelenom površinom i tada će gradsko zelenilo uraditi jedan novi moderan park.

Vesić napominje da je predstavnik investitora Ninoslav Adžić uložio veliki trud da se odrekne prava koje je stekao, te da se investitor obavezao da neće raditi po postojećoj građevinskoj dozvoli do završetka procesa plana detaljne regulacije, kao i da će povući i obustaviti sve pravne postupke koje je imao protiv stanara.

Kaže i da su se stanari obavezali da će sarađivati sa Gradom, opštinom Čukarica, Zelenilom...

Predstavnik stanara Saša Simić je zbog današnjeg potpisanog protokola izrazio veliku zahvalnost i naveo da je "ovo velika pobeda zdravog razuma".

"Zahvaljujući gradskoj vlasti mi smo oslobođeni velikog pritiska koji je bio na nama i velika zahvalnost svim građanima koji su učestvovali u odbrani ovog parkića", rekao je Simić. Adžić je istakao da nije bila namera da se ugroze interesi.

Opština Čukarica će naredne nedelje podneti urbanistički predlog za izmenu plana detaljne regulacije i ona će se naći na prvoj sednici Skupštine grada u septembru, najavio je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track