RADOJIČIĆ ČESTITAO 136. GODINA JKP GRADSKA ČISTOĆA: Požrtvovani radnici su nevidljivi borci za Beograd
Foto: Tanjug/Rade Prelić

na 11 beogradskih opština čiste 2.250 ulica

RADOJIČIĆ ČESTITAO 136. GODINA JKP GRADSKA ČISTOĆA: Požrtvovani radnici su nevidljivi borci za Beograd

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, čestitao je Javno komunalnom preduzeću "Gradska čistoća" 136. godina postojanja i rada.

"Impozantnih 136 godina tradicije koji čine bogatu, a nedovoljno prepoznatu istoriju javno-komunalnog preduzeća 'Gradska čistoća' Beograda, svedoče o gradu koji je još u pretprošlom veku prepoznao potrebu za sistematskim načinom rešavanja smeća", naveo je Radojičić.

JKP "Gradska čistoća" je od te davne 1884. godine do danas doživela izuzetne transformacije, od jednostavnih metli i zaprežnih kola koja su vukli konji, do najsavremenije mehanizacije i tehnoloških rešenja po principima "pametnog grada", kaže gradonačelnik.

Ističe da su ipak glavni motor svega toga požrtvovani radnici.

"Upravo oni nevidljivi borci za Beograd, koji, najčešće u vreme kada svi drugi građani spavaju, sakupljaju i odnose smeće, čiste i peru ulice samo da bi, kada se probudimo, zatekli naš grad, osvežen i umiven za novo svitanje", rekao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da naš narod ne kaže tak tako da je "čistoća pola zdravlja".

"To je posebno važno upravo sada, kada usred pandemije izazvane koronavirusom, uz pomoć i neprekidni rad 'Gradske čistoće' uspevamo da čuvamo sopstveno i zdravlje drugih. Zato treba istaći i da se otpad, a naročito onaj potencijalno bakteriološki zagađen kao što su maske i rukavice, odlaže na bezbedan način, u čemu i ovom prilikom apelujemo i na građane i pravna lica", naveo je on.

JKP "Gradska čistoća" pred sobom ima zahtevan zadatak, da na 11 beogradskih opština čisti 2.250 ulica, i svakog dana odnese preko 1500 tona smeća na jedinu gradsku deponiju, uz sve druge zadatke za koje su odgovorni, i da za sve to bude angažovano manje od 2700 radnika.

"Ali oni sve to ipak postižu, svakog dana, bez žalbi ali uz osmeh, i zato zaslužuju našu zahvalnost. I to ne samo danas, kada slave svoj jubilej, već i svih ostalih dana kada obavljaju delatnost bez koje bi naš život bio nepodnošljiv", rekao je gradonačelnik Radojičić.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track