Najnovije vesti

NATPIS U BATAJNICI GANUO I NAJTVRĐA SRCA! Nije slučajno što je ovakav slogan osvanuo baš tamo (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

događaj ostavio je trag na duši

NATPIS U BATAJNICI GANUO I NAJTVRĐA SRCA! Nije slučajno što je ovakav slogan osvanuo baš tamo (FOTO)

Beograd

Prošlo je 25 godina od progona Srba iz Krajine, ali taj događaj ostavio je trag na duši svih onih koji su tada napustili svoja ognjišta i pošli put Srbije.

Zato se Krajišnici na današnji dan sećaju svojih najmilijih koji su izgubili živote u zločinačkoj akciji "Oluja", sećaju se napuštenih kuća i tužne kolone u kojoj su se našli. Ovaj natpis na izlazu iz Batajnice ganuo je i najtvrđa srca

- Četvrt veka boli traju, zbog Krajine ne prestaju - ispisano je crvenim slovima na batajničkom nadvožnjaku.

Nije slučajno što je ovakav slogan osvanuo baš u Batajnici. Podsećamo, nakon što su izbegli, veliki broj Krajišnika nastanio se upravo u ovom zemunskom naselju.

Postoje čak i celi kvartovi koje su naselili ljudi sa Korduna, Like, Banije, iz Dalmacije... Oni su izgradili kuće u Batajnici i otpočeli život ispočetka, ali stare rane ne zarastaju, kao što kaže i ovaj natpis. Osim u Batajnici, Krajišnika ima i u drugim zemunskim naseljima: Busijama, Altini, Plavim Horizontima, Grmovcu, Vojnom putu...

U zločinačkoj akciji "Oluja" ubijeno je oko 1.500 civila, spaljeno više od 20.000 kuća i prognano oko 250.000 ljudi. Ovo je najveća akcija etničkog čišćenja u novijoj istoriji.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...