Najnovije vesti

SVE ĆE DA URADE SAMO DA PREVARE: Ovo su neke metode kojima se služe bahati vozači kako bi izbegli Oko sokolovo
Foto: Zorana Jevtić

BAHATI VOZAČI

SVE ĆE DA URADE SAMO DA PREVARE: Ovo su neke metode kojima se služe bahati vozači kako bi izbegli Oko sokolovo

Beograd

Bahati vozači u Beogradu pokušavaju na sve načine da doskoče komunalnoj policiji i prevare novi sistem "oko sokolovo", koji od juče snima nepropisno i neplaćeno parkiranje u čak 242 ulice. Da bi izbegli kazne, građani skidaju tablice ili na njih lepe samolepljive trake, folije, prekrivaju ih krpama kartonima, ali ih "štite" od snimanja čak i hirurškim maskama!?!

- Nemoguće je prevariti "oko sokolovo", a ukoliko neko to i pokuša, moraće da plati kaznu za prekršaj i troškove "pauka" - rekao je Goran Vesić.

foto: Zorana Jevtić

Kazne za prevarante

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je nemoguće prevariti "oko sokolovo", a ukoliko neko to i pokuša, moraće da plati kaznu, ali i troškove odnošenja "paukom".

- Kada kamere snime prekrivenu tablicu, istog časa se aktivira alarm koji dobija najbliža patrola komunalne milicije i Parking servisa. Njihove ekipe patroliraju po zoni u kojoj radi sistem "oko sokolovo". U roku od nekoliko minuta do bahato parkiranog automobila dolazi patrola. Ako se vlasnik pojavi, tada mu se na licu mesta naplaćuje prekršaj od 25.000 dinara, a ako ga nema, vozilo odnosi pauk. Vlasnik u tom slučaju pored novčane kazne za prekršaj plaća i troškove odnošenja automobila paukom - objašnjava zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Podsetimo, "oko sokolovo" snima nepropisno parkirana vozila na ulicama, šinama, u žutim trakama, na trotoarima, zelenim površinama, a propisane kazne kreću se u rasponu od 10.000 do 25.000 dinara.

Sistem "oko sokolovo" od juče kontroliše nepropisno i propisno parkiranje vozila u ukupno 242 beogradske ulice, a Komunalna milicija je proširila područje kontrole za još 121 ulicu, odnosno saobraćajno najkritičnije ulice u centru grada, i to u opštinama Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, ali i na Novom Beogradu i u Zemunu.

Molbe građana

Pomoćnik načelnika beogradske Komunalne policije Ranko Šekularac kaže da je povećan broj ulica u kojima se vrši kontrola parkiranja na predloge i molbe građana koji su se sa tim problemima suočavali u ulicama u kojima stanuju.

- Do sada je izdato preko 8.500 prekršajnih naloga najneodgovornijima. Ono što je trenutno osnovni problem jeste nedovoljan broj komunalnih milicajaca, jer imamo potrebu za najmanje 300. Kontrola je proširena na ulice Donjeg Dorćola, Profesorske kolonije, Neimara i Čubure, a obuhvaćene su i ulice u naselju Beograd na vodi i okolini - kaže on.

foto: Zorana Jevtić

I Jasmina Milošević iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da je najvažnije da se ljudi ne bave prevarama ovog sistema, jer je on veoma važan za bezbednost i pešaka i putnika.

- Uvođenjem "oka sokolovog" svakako smo dobili još jedan oblik prevencije kada su u pitanju saobraćajne nezgode. Pored redovnog saobraćaja, i nepropisno parkiranje stvara rizik od nastanka nesreća, naročito u zonama škola. Nepropisno parkirana vozila svakako utiču na saobraćaj jer smanjuju vidno polje drugim vozačima i stvaraju pešacima dodatnu prepreku, zbog čega su primorani da se kreću ulicom - kaže ona.

(Kurir.rs/Srbija danas/Sađa Džambić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...