NA KALEMEGDANU KAO NA MORU: Ispred Paviljona Cvijete Zuzorić zasađene palme
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

prvi put u prestonici

NA KALEMEGDANU KAO NA MORU: Ispred Paviljona Cvijete Zuzorić zasađene palme

Beograd -

BEOGRAD - JKP "Zelenilo-Beograd" objavilo je danas da je prvi put u Beogradu na javnoj zelenoj površini, ispred Paviljona "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu, zasadilo za ovo podneblje egzotičnu vrstu - palme.

Zasadjeno je šest stabala vrste "Trachycarpus fortunei", uvezenih iz Španije. Ta sorta podnosi temperaturu do minus 15 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci JKP "Zelenilo-Beograd" su odabrali primerke visine 3,5 metra, a stabla će tokom zimskih meseci štititi povezivanjem krošnje i umotavanjem debla radi zaštite od hladnoće.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Navedeno je da su zbog promene kilme, zime u Beogradu poslednjih godina postale blage, bez ekstremno niskih temperatura, sličnije submediteranskoj klimi.

Zbog toga se stvorila mogućnost da "Zelenilo-Beograd" prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo podneblje.

Ukazano je i da u Beogradu već ima biljaka koje ne pripadaju kontinentalnom podneblju: u privatnim vrtovima godinama se uspešno gaje odrasli primerci palmi, banana, maslina.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track