GORAN VESIĆ: Važna briga o najstarijim sugrađanima
Foto: Beoinfo

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba

GORAN VESIĆ: Važna briga o najstarijim sugrađanima

Beograd -

BEOGRAD - Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, zamenik gradonačelnika Goran Vesić ugostio je u Starom dvoru penzionere i poručio da je današnji dan prilika da se setimo svega što smo kao društvo uradili za njih, ali i opomena da uvek postoje dodatne stvari koje treba da uradimo kako bi oni svoje treće doba proveli onako zaslužuju.

Vesić je precizirao da u Beogradu živi 403.000 penzionera od čega ih je najviše na Novom Beogradu (oko 60.000), zatim na Paliluli (42.000), dok ih je najmanje u opštini Surčin (oko 7.800) i u Sopotu (3.800).

On je istakao da je važno da se svaki dan, ne samo danas, brine o najstarijim sugrađanima, te da je aktuelna gradska vlast to pokazala tako što je u poslednjih nekoliko godina otvorila 12 klubova za stare, kojih sada u Beogradu ukupno ima 32.

Podsetio je da u tim klubovima penzioneri imaju različite mogućnosti da provedu svoje slobodno vreme, te naveo da se za njih organizuju razne edukacije, izleti...

"Grad Beograd, zajedno sa gradskim opštinama, svake godine odvaja skoro milion evra za izlete naših seniora i trudimo se da njihovo treće doba bude onakvo kakvo zaslužuju", rekao je Vesić.

Dodao je da se na opštinama osnivaju volonterski centri i da je najbolji primer toga opština Vračar koja, dodao je, ima dosta penzionera u odnosu na broj stanovnika. Takav centar će, najavio je, biti osnovan i na Starom gradu, ali i u drugim gradskim opštinama.

To su, pojasnio je, centri u kojima seniori mogu da se obrate za sve što im je potrebno - da im neko donose hranu, ukoliko im je potrebno da ih spoje sa Domom zdravlja...

Vesić je istakao da je za seniore važna pomoć u kući i precizirao da u Beogradu trenutno ima 609 gerontodomaćica koje opslužuju oko 2.500 seniora. "Trudićemo se u narednom periodu da gerontodomaćica bude više jer su to žene koje su zaista od velike pomoći za naše seniore", rekao je Vesić.

Istakao je da se gradska vlast trudi da pokaže penzionerima da su poštovani članovi našeg društva i dodao da se zrelost jednog društva ogleda u tome kako se odnosi prema najstarijima i najmlađima.

"Mislim da je vreme da pokažemo da smo zrelo društvo i da naši seniori imaju svo poštovanje koje treba da imaju i svu pomoć koju društvo treba da im pruži u njihovoj starosnoj dobi", dodao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da sadašnja gradska vlast ostvarila cilj postavljen pre šest godina - da na svakoj gradskoj opštini postoji makar jedan klub za najstarije sugrađane.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track