RADOJIČIĆ NA PANELU U ŽENEVI: Beograd razvija sistem ranog upozorenja, u planu izgradnja velikog kriznog komandnog centra
Foto: Tanjug/Beoinfo

postavlja se više od 300 sirena u gradu

RADOJIČIĆ NA PANELU U ŽENEVI: Beograd razvija sistem ranog upozorenja, u planu izgradnja velikog kriznog komandnog centra

Beograd -

U planu je izgradnja velikog kriznog komandnog centra za teritoriju celog Beograda, kao i postavljanje više od 300 sirena u gradu, rekao je danas u Ženevi gradonačelnik Zoran Radojičić na panelu posvećenom borbi protiv prirodnih nepogoda.

Na panelu u okviru Foruma gradonačelnika 2020. u Palati Ujedinjenih nacija, Radojičić je naveo da je vrednost ova dva planirana projekta oko 15 miliona evra i da će Beograd dobiti najsavremeniji centar koji će obuhvatiti sistem ranog upozorenja u kome se obrađuju prikupljeni podaci o vodostaju.

Gradonačelnik Beograda kaže da će postojati i sistem ranog upozorenje o hemijskim incidentima, a pratiće se i obrađivati podaci o vodi, vazduhu, buci i zemljotresu.

"U celom Beogradu biće postavljeno i 311 sirena. Da bismo razvili pametan grad, neophodno je da ulažemo u informacione sisteme i tehnologiju, jer su nam u ovom slučaju podaci saveznici u prevenciji nepogoda", napomenuo je Radojičić, a prenosi u saopštenju Sekretarijat za informisanje.

Gradonačelnik je naveo da gradovi moraju da razvijaju proaktivni pristup kao odgovor na izazove koje nam donose klimatske promene.

On je dodao da se kontinuirano radi na projektu razvijanja sistema za rano upozorenje na poplave, koji Grad Beograd sprovodi sa Kancelarijom UN za razvoj (UNDP).

Naveo je da je određeno 20 lokacija za postavljanje mernih uređaja nivoa reka i 40 kišomera, da je nabavljena neophodna opremu i da se trenutno radi na njenom postavljanju.

Objasnio je da će ti uređaji blagovremeno slati saopštenja o potencijalnim rizicima, kako bi se reagovalo na vreme i kako bi se zaštitilo stanovništvo i dobra.

Gradonačelnik kaže da je vrednost ove opreme oko 400.000 evra i dodaje da će u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, koji će obrađivati ove podatke, ubuduće moći da se preveniraju mnogi događaji čije smo posledice do sada mogli samo da saniramo.

Kako je saopštio Sekretarijat za informisanje, Radojičić je na panelu u Ženevi govorio o katastrofalnim poplavama koje su pogodile Srbiju 2014. godine.

Na panelu su o borbi protiv prirodnih nepogoda govorili i gradonačelnici Praga, Helsinkija, Atine, Berna, Budimpešte, Sarajeva i mnogih drugih gradova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track