VESIĆ POSETIO GROCKU: Najavio i početak rada na izgradnji vodovodne mreže za naselje Ritopek
Foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

razgovarao s opštinskim rukovodstvom

VESIĆ POSETIO GROCKU: Najavio i početak rada na izgradnji vodovodne mreže za naselje Ritopek

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas Opštinu Grocka i sa novim predsednikom Draganom Pantelićem i opštinskim rukovodstvom razgovarao o radu i razvoju te gradske opštine sa više od 108.000 stanovnika, projektima i programu 2020-2025 koji je usvojio Grad Beograd.

Kao navažniji projekat za Opštinu Grocka, Vesić je naglasio regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, na čemu se, kako je dodao, radi duže od dve decenije.

Projekat će, kaže, omogućiti redovno snabdevanje vodom čitavog grada, posebno Grocke koja je jedina beogradska opština čiji čitavi delovi - sela nemaju vodu za piće, kao i Sopota i Mladenovca.

foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Vesić je najavio i početak rada na izgradnji vodovodne mreže za naselje Ritopek čiji će veliki deo vodu dobiti do narednog novembra.

"Tender će biti raspisan u januaru. Uradićemo oko 7,3 km vovododne mreze, dva objekta za vodosnabdevanje i vecina Ritopoeka imaće vodu do novembra 2021", rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da se završava projekat i za više delove naselja do kraja godine biće raspisan tender za projektovanje, nakon čega kreće izgradnja i tog dela vodovoda.

foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Vesić je podsetio i na odvojke za projekat regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac za Grocku i Vrčin i dodao da će biti ukupno 18 kilometara sa tri crpne stanice, sest rezervoara.

Biće pušteni u funkciju u februaru 2022, rekao je Vesić i dodao da će u februaru biti raspisan tender, a u maju početi radovi.

"Potom sledi šesta i sedma etapa vodovoda Mladenovac-Makiš tako da će Umčari, Kamendol, Pudarci i Dražanj - ugroženi delovi Grocke imati vodu 2023", naveo je on.

foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Zamenik gradonačelnika je rekao da potencijal opštine vidi u poljoprivredi i turizam koji može da se razvija zahvaljujući Dunavu i arheološkom nalazištu Vinča.

"Potencijal za razvoj turizma su veliki, možemo napraviti marinu, ... više će se putovati po Srbiju, možete da živite samo od ljudi koji će dolaziti na nekolikp dana", rekao je on.

Po rečima Vesića, sa opštinskim rukovodstvom dogovoreno je da se stari sistem vodovoda iskoristi za zalivanje ako studija pokaže da je to moguće.

To bi bilo od velikog značaja za Grocku jer je poljoprivedni kraj, rekao je Vesić koji je razgovarao i o sistemu navodnjavanja kap po kap.

foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Do sada je priključeno 14 domaćinstava, a kapacitet je 350 i svi treba da koriste vodu iz Dunava, rekao je Vesić.

"Grocka u narednh godinu dana mora dobiti jednu veliku investiciju kao što će dobiti i Mladenovac i Lazarevac", najavio je Vesić.

Vesić je rekao i da je njaveći projekat deponija Vinča, koji će otvoriti radna mesta.

"Počla je sanacija deponije, gasovi će se koristi za zagrevanje Beograda i smanjiti kupovinu gasa za pet odsto. Palionica će biti najsavremenija", rekao je i podsetio da ta deponija, koja je klizila ka Dunavu više neće zagadivati zemljište.

foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Podsetio je da će do decembra biti završena saobraćajnica za groblje u Kaluđerici, kao i da će most u zoni Ritopeka i Leštana biti od velikog značaja za Grocku.

Ccim se formira nova vlada, rekao je da će se zauzeti za sportsku halu "koja ne može više da stoji tako kao što stoji".

Na sastanku je bilo reči i o javnoj rasveti, izgradnji obdaništa za šta je Vesić pozvao opštinu da nađe lokaciju.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić rekao je da je sa Vesićem bilo reči o radu i funkcionisanju Opštine kao i o problemima građana te beogradske opštine.

Zahvalio je Republici i Gradu što će u narednih nekoliko godina uložiti ogromna sredstva za vodosnabdevanje opštine Grocka što je, kako je naveo Pantelic, bio kljucni problem poslednjih 20 godina.

"Ušli smo u nacionalni projekat Vlade, početak radova planiran je za mart, a vrednost investicije je oko 18 miliona evra. U pitanju je cevovod od 8,7 kilometara, a završetak je planiran za mart 2022. godine", rekao je on i dodao da će na taj način biti rešen problem gradajna i obezbeđena zdrava pijaća voda.

Predsednik opštine je dodao da je u toku izrada tenderske dokumentacije vodovoda za deo Ritopeka.

"Akcenat je stavljen i na vodosnabdevanje južnog dela opštine, a u pitanju je ukupna deonica od oko osam-devet kilometara u delu Vrčina, koja će se uraditi u narednom periodu", rekao je Pantelić Na inicijativu Gorana Vesica uradićemo mnogo toga kako bismo omogućili transparentnost u radu i decentralizaciju Opštine, naveo je Pantelić i dodao da za sva pitanja Grocka ima pomoć Gradske uprave.

Pantelić je izrazio nadu da će opština u narednih godinu dana dobiti i vrednu investiciju i da će zaposliti ljude.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track