Najnovije vesti

VESIĆ O NOVIM PRIJATELJIMA: Beograd uskoro pobratim sa još četiri grada, a u njemu i ulica ove evropske metropole
Foto: Kurir Printscreen

Zamenik gradonačelnika Beograda

VESIĆ O NOVIM PRIJATELJIMA: Beograd uskoro pobratim sa još četiri grada, a u njemu i ulica ove evropske metropole

Beograd

BEOGRAD - Beograd ima povelju o saradnji - specijalne i prijateljske veze sa 35 gradova širom sveta od kojih je pobratimljen sa Šangajem, Ljubljanom, Krfom, Čikagom i Konvertijem, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, do kraja godine na tom spisku biće još četiri važna grada.

"Beograd će imati četiri nova grada 'pobratima' - Banjaluku, Kosovsku Mitrovicu, Brisel i Sankt Peterburg", rekao je Vesić i podsetio da je u toku proces bratimljenja sa Banjalukom koji će biti ozvaničen do kraja meseca. Nedavno je, kaže doneta odluka i o bratimljenju sa Kosovskom Mitrovicom.

"Sporazum ćemo potpisati 23. novembra u Kosovskoj Mitrovici a radi se na bratimljenju Beograda i Brisela što će biti do kraja godine", rekao je Vesić i najavio skoro povezivanje i Beograda i Sankt Petersburga.

Brisel, podsetio je, ima i Beogradsku ulicu, tako da će Beograd dobiti ulicu koja će nositi ime glavnog grada Belgije.

"Ta međunarodna saradnja je nešto dorbo, jer možemo da učimo jedni od drugih", rekao je Vesić i podsetio da sporazumi podrazumevaju saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, turizma - oni su polazna tačka za konkretnu saradnju i razmenu znanja i iskustava na osnovu kojih se grad i njegove službe razvijaju.

Vesić kaže da su ipak neki od tih sporazuma o saradnji ostali samo slovo na papiru, ali da su zato Moskva, Ljubljana i Beč dobar pirmer.

Nekoliko godna održavaju se Dani Moskve u Beograd, čak ih, kako kaže nije prekinula ni korona. Sa Ljubljanom sarađujemo blisko, rekao je Vesić i podsetio i na razmenu dva kulturno-istorijska sporazuma - Beograd je Ljubljani poklonio bistu Vuka Stefanovića-Kradžića a oni nama Jerneja Kopitara koja će uskoro biti postavljena. Ljubljanja će, kaže, uskoro dobiti i ulicu nazvanu po Beogradu.

Saradnja sa Bečom odlična je, rekao je on i dodao da Beč u Beogradu ima čak i kancelariju što je, kako kaže, prirodno imajući u vidu veliki broj ljudi iz cele Srbije, posebno Požarevca, koji tamo žive.

Beograd će dobiti ulicu nazvanu po Beču i Varšavi gde postoje Beogradski trg i ulica, rekao je Vesić i dodao da tako pokazuju poštovanje i primer kako jedni prema drugima treba da se odnosimo.

Među poslednjim sporazumima koji je Beograd potpisao o bratimljenju je onaj sa Šangajem, jednim od najvećih i najbrže rastućih gradova.

Saradnju ima sa Sarajevom, Rabatom, Moskvom, Seulom, provincijom Hunan, Astanom, Teheranom i Bernom, a specijalne veze sa Minskom, Skopljem, Podgoricom, Šenženom i Zagrebom.

Pre dve decenije potpisan je Protokol o saradnji sa Kijevom i Bukureštom, pre tri sa Telavivom a pre četiri sa Pekingom, Berlinom, Budimeštom i Rimom. Beograd i Atina posebne veze gaje od 1966.

Najstarije prijateljstvo uspostavljeno je 1957. godine sa britanskim gradom Koventri. Povodom šest decenija od bratimljenja Beograda i Koventrija, u znak zahvalnosti za pomoć u obnovi u ratu razrušenog pozorišta, ta kulturna institucija dobila je ime "Beogradski teatar".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...