DOŠAO KRAJ ŽURKAMA KOJE SU LEGLA ZARAZE: Više od 500 inspektora i komunalaca kontrolisaće sprovođenje epidemioloških mera
Foto: Kurir Printscreen

odzvonilo bahatim ugostiteljima

DOŠAO KRAJ ŽURKAMA KOJE SU LEGLA ZARAZE: Više od 500 inspektora i komunalaca kontrolisaće sprovođenje epidemioloških mera

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da će sprovođenje epidemioloških mera u Beogradu kontrolisati između 400 i 500 ovlašćenih lica.

Vesić je za TV Prva rekao da je taj broj izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti znatno uvećan i da će doprineti da se mere efikasnije sprovode.

Ujedno je podsetio da su prema novom zakonu, osim sanitarnih inspektora, kojih je, kako kaže, 140 na teritoriji cele Srbije, za kontrolu sprovođenja mera odsad ovlašćeni i komunalni milicioneri i komunalni inspektori koji mogu i da pišu kazne.

- U Beogradu je do sada 12 lica kontrolisalo sprovođenje mera, a sada će taj broj biti između 400 i 500 ovlašćenih lica. To znači da ćemo efikasnije raditi i da će se efikasnije i sprovoditi mere - rekao je Vesić.

Novo radno vreme

Na pitanje da li će se usvojiti predlog Kriznog štaba da se skrati radno vreme ugostiteljskih objekata, Vesić je kazao da se poštuju predlozi struke, ali da nije pošteno kazniti sve zato što između 50 i 100 ugostitelja u Beogradu ne poštuju mere.

- Neophodno je da se svi uključe u sprovođenje zakona i da zajedničkim snagama zatvorimo one koji ne poštuju mere. Ako to ne bude dalo efekta, spremni smo da razmotrimo i nove mere - rekao je Vesić.

Podsetio je da u Beogradu oko 40.000 ljudi radi u ugostiteljstvu i da njihove porodice žive od toga i ponovio da treba naći meru između zaštite javnog zdravlja i zaštite ekonomije.

Zamenik gradonačelnika je dodao da je prošle noći kontrolisano oko 160 lokala u prestonici, ali da nema informaciju koliko je kazni napisano.

Vesić je naglasio da su izmene zakona inicirane kako bi se stalo na kraj bahatim ugostiteljima, kojih je, kako kaže, manje od jedan odsto, a koji prave žurke koje su leglo zaraze virusom.

- Kroz ovaj zakon treba da rešimo problem onih koji se smeju državi i organizuju žurke. Očekujemo da se od danas u akciju uključe i policija i tužilaštvo. Ti ugostitelji treba da odgovaraju jer najviše novozaraženih dolazi sa tih žurki - naveo je Vesić i dodao da više od 90 odsto ugostitelja poštuje mere i zatvara lokale na vreme.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track