Želimo bolji život za najugroženije sugrađane
Foto: Kurir

Novi paket mera pomoći

Želimo bolji život za najugroženije sugrađane

Beograd -

Gradska sekretarka Nataša Stanisavljević najavila znatno veća izdvajanja za sledeću godinu

Gradska Skupština usvojila je na jučerašnjoj sednici nove direktne mere podrške najugroženijim sugrađanima. Sekretarijat za socijalnu zaštitu prepoznao je potrebu da pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

Pomoć beskućnicima

- U situacijama proglašenog vanrednog stanja ili vanredne situacije, Grad Beograd je odlučio da dodatno pomogne osobama koja žive na ulicama grada Beograda koja su bez prihoda i imovine, tako što će navedene osobe za vreme vanrednih okolnosti ostvariti pravo na besplatni obrok. Ovaj vid pomoći je u funkciji obezbeđivanja osnovne egzistencije tim ljudima, a oni će samim tim ući u sistem socijalne zaštite - ističe gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Takođe, omogućeno je da korisnici novčane socijalne pomoći koji su nesposobni za rad ostvare pravo na stalnu novčanu pomoć u iznosu od 10% od punog iznosa novčane socijalne pomoći.

- Osobe preko 65 godina, koje su jednom godišnje dobijale jednokratnu novčanu pomoć, od sledeće godine će tu pomoć dobijati dva puta godišnje, odnosno dva puta po 5.000 dinara. Kada su u pitanju nezaposlene porodilje, povećali smo iznos koji one mogu da dobiju po tom osnovu sa 25.000. dinara na 30.000 dinara jednokratno. Cilj navedenih predloga je unapređenje materijalnog položaja najugroženijih grupacija građana i poboljšanja kvaliteta njihovog života - rekla je Stanisavljevićeva i dodala da je predviđeno da se za predloženi paket mera podrške izdvoji oko 50 miliona dinara.

Rekonstrukcija sedam ustanova

Sekretarijat za socijalnu zaštitu, pored toga što je omogućio dodatne mere podrške ka najranjivijoj grupi stanovništva, redovno ulaže i u ustanove socijalne zaštite.

- Za investicije i investiciono ulaganje u ustanove predviđeno je povećanje od 70 odsto. Umesto dosadašnjih 94.654.906 dinara, biće izdvojeno 161.165.054 dinara. Na prvom mestu nam je zaštita i zdravlje naših korisnika i zaposlenih, a ujedno i poboljšanje uslova rada u samim objektima, zaključila je sekretarka.

U predlogu budžeta za 2021. predviđena je rekonstrukcija sedam ustanova.

·Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track