Svetlana Babić, gerontodomaćica: Tim ljudima postanemo kao član porodice
Foto: Shutterstock

Svetlana Babić, gerontodomaćica: Tim ljudima postanemo kao član porodice

Beograd -

Iskusna gerontodomaćica kaže da joj je ovaj humani posao doneo mnoge lepe uspomene i da se za sve svoje korisnike veže.

Svetlana Babić je gerontodomaćica već 21 godinu. Ovim humanim poslom počela je neplanirano da se bavi, po preporuci prijateljice, ali se ispostavilo da je to za nju pravi posao, u kome se brzo pronašla. Dvadeset godina kasnije dobila je i jubilarnu nagradu za uspešan rad koju dodeljuje Grad Beograd.

Kaže da ih tada kada je počinjala, 1999. godine, nije bilo mnogo - na opštini Čukarica svega oko 15 gerontodomaćica. Za svoj posao ističe da je human, topao i da nosi mnoge lepe uspomene.

- Ovaj posao je istovremeno i prelep, ali i težak, jer su naši korisnici stariji sugrađani. Mnogo puta se nasmejemo, ali ima i situacija od kojih stane knedla u grlu. Nekim ljudima ste vi jedini koji im zakucaju na vrata i vidite koliko im je drago što ste tu za njih. Ne samo zbog pomoći koju im pružamo već i zbog razgovora, lepe reči... Kod jedne porodice sam bila deset godina. Neminovno je da se za tako dugačak period jako vežete za te ljude i oni za vas, bukvalno im postanete član porodice. Prirastu vam za srce - priča gerontodomaćica Svetlana Babić.

Pomoć u kući i van nje

Na pitanje kako izgleda njen radni dan, Svetlana kaže „kao u svojoj kući“.

- Idem u nabavku i onda redom obavljam sve kućne poslove koje imam tog dana, spremanje ručka, pospremanje po kući... Nađe se malo vremena i za razgovor. Moj posao uključuje i da ih vodim na lekarske preglede i kontrole, da idemo zajedno u šetnju. Trenutno imam tri porodice u koje odlazim, s njima se družim već pet godina. Svoje korisnike obilazim tri puta nedeljno. Svi imaju više od 80 godina, ali su pokretni, vitalni i dobrodržeći. S obzirom na to da ih već pet godina obilazim, i oni su se navikli na mene, kao i ja na njih. Jednostavno, postanemo porodica - ističe naša sagovornica.

Obilazak uz mere prevencije

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju s koronavirusom, kao i na činjenicu da su korisnici usluge pomoć u kući stariji ljudi, Svetlana kaže da se sa svakim korisnikom pojedinačno dogovaraju da li ulaze u domove korisnika ili ne.

- U svakom slučaju, potpuno se poštuju sve preporuke, obavezno nosimo maske i održavamo distancu i trudimo se da sve što pre završimo. Postoje i oni korisnici koji su prilično uplašeni, ali i s njima nađemo načina da im pomognemo i obavimo ono što im je potrebno - navodi ona.

*Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track