Najnovije vesti

IRENA VUJOVIĆ: Neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa po pitanju zagađenog vazduha
Foto: Dado Đilas

IRENA VUJOVIĆ: Neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa po pitanju zagađenog vazduha

Beograd

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je povodom današnjih protesta da kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou i da je taj problem prisutan decenijama, ali da je neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa po tom pitanju i da su građani uskraćeni za informacije o stanju vazduha.

- Briga za životnu sredinu i kvalitet vazduha koji svi udišemo je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Među okupljenima na današnjem protestu su građani koji su s pravom zabrinuti, ali i politički profiteri koji su bili 12 godina na vlasti i za to vreme ništa nisu uradili, već su nagomilane probleme ostavili u nasleđe ovoj vlasti. Кrajnje je vreme da se prestane sa politizacijom problema zagađenja koji je prisutan poslednjih 30 godina, a na čijem rešavanju intenzivno radimo - rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je prethodnih godina ugašen veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj u cilju poboljšanja vazduha. Država ulaže velika sredstva u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u energetskom sektoru.

- U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A i B, koja će doprineti da se emisija sumpor - dioksida svede na minimum. Pored toga, ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u vrtićima, školama i domovima zdravlja, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente. Za subvencije za zamenu kućnih ložišta moći će da konkurišu i građani. Nastavićemo i sa dodelom subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila za koja postoji interesovanje, što je važno sa aspekta zaštite životne sredine jer će povećanje upotrebe ekoloških vozila doprineti redukciji zagađenja koje dolazi iz saobraćaja. U planu su i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina koji će se sprovoditi u jedinicama lokalne samouprave - navela je Vujović.

Ministarka je dodala da niko ne može da očekuje da se problem aerozagađenja reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome.

- Pozitivno je što ljudi imaju visoku svest o neophodnosti zaštite životne sredine i kvaliteta vazduha. Svako od nas treba da pruži pojedinačni doprinos da budućim generacijama osiguramo bolju i zdraviju životnu sredinu - poručila je Vujović.

Kurir.rs/Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track