GUŽVE U MASARIKOVOJ ISPRED EPS: Građani neće plaćati troškove održavanja brojila, pohrlili na šaltere
Foto: Stefan Jokić

gužva zbog poštovanja kovid mera

GUŽVE U MASARIKOVOJ ISPRED EPS: Građani neće plaćati troškove održavanja brojila, pohrlili na šaltere

Beograd -

BEOGRAD - EPS Distribucija je kao operator distributivnog sistema u Srbiji, u skladu sa Zakonom o energetici, dužna da od korisnika preuzme merne uređaje, jer su oni po istom zakonu deo distributivne elektroenergetske mreže.

Ovako u EPS Distribuciji objašnjavaju zašto ovo preduzeće preuzima od građana merne uređaje i dodaju da će oni i ubuduće, kao što je i do sada rađeno, sukcesivno biti zamenjivani savremenijim.

Kada je reč o mogućim posledicama po korisnike koji ne potpišu ugovor o preuzimanju, u EPS Distribuciji za Tanjug objašnjavaju, da će oni ostati odgovorni za funkcionalnu ispravnost i održavanje mernih uređaja, ormana, vodova, instalacije i opreme u merno razvodnom ormanu.

To u praksi znači da će snositi sve buduće troškove održavanja kao i troškove zamene dotrajale opreme koja ne ispunjava tehničke propise.

Objašnjavaju da je cilj preuzimanja brojila objedinjavanje kompletne elektrodistributivne mreže u nadležnosti operatora distributivnog sistema i samim tim rasterećenje korisnika od budućih troškova održavanja.

Vlasništvo nad unutrašnjim instalacijama se neće menjati, pa će one i dalje pripadati korisnicima, odnosno vlasnicima objekata, koji su odgovorni i za održavanje njihove ispravnosti.

Pitanje čiji su merni uređaji je važno i kod promene snabdevača strujom, jer kada je operater distributivnog sistema vlasnik mernog uređaja, u slučaju promene snabdevača korisnici nemaju nikakvih troškova.

Naime, svi snabdevači strujom u našoj zemlji moraju da koriste distributivnu mrežu operatora distributivnog sistema EPS Distribucije, a deo distributivne mreže je i merni uređaj, tako da promena snabdevača ne dovodi do bilo kakvih novih troškova vezanih za merni uređaj.

Inače je, navode iz ovog preduzeća, potrebno razlikovati pojmove distribucija i snabdevanje električnom energijom, jer je reč o dva odvojena, različita procesa.

Tako je tržište električne energije u Srbiji otvoreno i na njemu postoji više snabdevača, ali napajanje strujom ide preko jedinstvenog distributera, odnosno operatora distributivnog sistema, kao i svuda u svetu.

Gužve u EPS zbog računa i epidemije, povećan broj šaltera

Prolaznici su danas ispred zgrade Elektrodistribucije Beograd u Masarikovoj ulici mogli videti redove ljudi, a kako je Tanjugu rečeno u Elektroprivredi Srbije, čim su se redovi formirali EPS je povećao broj šaltera koji su bili na usluzi građanima. Do stvaranja redova je, objašnjavaju u EPS-u, došlo zato što je zbog mera zaštite od kovida ograničen broj ljudi koji mogu biti u šalter sali.

Naime, komunalna inspekcija je prilikom kontrole primene mera zaštite, naložila da se u šalter sali odredi maksimalan broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne, pri čemu se maksimalan broj odnosio i na zaposlene i na klijente. Beograđani su ovih dana dobili račune za potrošenu struju koje bi trebalo da plate do 28. januara pa je veliki broj građana u šalter sali bio zbog plaćanja računa a istovremeno je bilo i dosta zainteresovanih za zaključivanje ugovora o snabdevanju, što, kako navode iz EPS-a, traje oko 10 minuta. Zato su nadležni u EPS-u odmah reagovali i povećali broj zaposlenih u šalter sali na maksimum koji dozvoljava inspekcija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja