U BEOGRADSKIM BOLNICAMA 4.512 KOVID PACIJENATA: Situacija malo bolja u glavnom gradu, mere MORAJU da se poštuju
Foto: Printscreen TV Prva

GRADONAČELNIK ZORAN RADOJIČIĆ

U BEOGRADSKIM BOLNICAMA 4.512 KOVID PACIJENATA: Situacija malo bolja u glavnom gradu, mere MORAJU da se poštuju

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je večeras da je u beogradskim bolnicama stanje nešto bolje, ali da javno-zdravstvene mere prevencije moraju da ostanu na snazi do daljnjeg.

"Poštovanje mera mora biti na snazi i na visokom nivou. U bolnicama je nešto bolja situacija, ali naši zdravstveni radnici su izuzetno iscrpljeni. Imamo 4.512 onih koji trenutno leže u bolnicama sa dijagnozom kovida. Više je onih koji se oporavljaju ali daleko od toga da možemo da se opustimo i kažemo da je pandemija gotova", rekao je Radojičić za televiziju Kopernikus.

On je ukazao na značaj što šireg obuhvata vakcinacije među stanovništvom i dodao da veruje da nastupa "početak završne faze kovida".

"Sugrađani su prepoznali značaj vakcinacije. Stižu informacije da kako raste i bolja informisanost i znanje o bolesti kovid-19 tako raste i broj zainteresovanih za vakcinaciju. Ukupno je u Beogradu zaključno sa jučerašnjim datumom vakcinisano preko 50.000 ljudi", naveo je Radojičić.

Što se tiče odabira vakcine, kako je rekao, imajući u vidu da po podacima u svetskoj literaturi i stavovima stručnjaka virusologije i imunologije, u pogledu trajanja otpornosti i stepena sigurnosti nema nekih razlika među vakcinama, teško bi neko nekome mogao da preporuči "uzmite ovu, a ne onu vakcinu".

Kada je u pitanju vakcinacija dece, Radojičić je naveo da je važno što je kompanija Fajzer objavila da počinje kliničko ispitivanje na deci.

"Mnogi lekovi koji se koriste za decu nisu prošli kroz takve detaljne studije kao što će proći za vakcinu. Mi ćemo pratiti svetske rezultate i decu ćemo vakcinisati u momentu kada svetske studije kažu da je to dobro za njih", rekao je gradonačelnik.

(Kurir.rs/Tanjug/Kopernikus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track