BEOGRAĐANI, STIŽE JOŠ 10 OVAKVIH ELEKTRIČNIH: Evo kuda će sve prolaziti druga ekološka linija! Pokrivaće KRUG DVOJKE
Foto: Facebook Printscreen, Goran Vesić

10 NOVIH ELEKTRIČNIH AUTOBUSA

BEOGRAĐANI, STIŽE JOŠ 10 OVAKVIH ELEKTRIČNIH: Evo kuda će sve prolaziti druga ekološka linija! Pokrivaće KRUG DVOJKE

Beograd -

Grad Beograd je upravo kupio novih deset električnih autobusa. Na osnovu tendera, koji je sproveden u januaru, dobijene su dve ponude, a Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" danas je izabralo najpovoljnijeg ponuđača - kinesku kompaniju "Hajger", koja će u narednih 10 meseci da isporuči autobuse.

Postojećih pet električnih autobusa takođe su od kineske kompanije "Hajger" i nakon kupovine uspostavljena je prva ekološka linija koja ide od Novog Beograda do Vukovog spomenika.

Početkom sledeće godine uspostavićemo drugu ekološku liniju koja će počinjati u Beogradu na vodi i ići preko Savskog trga, Slavije, Ulice kralja Milana, Trga Republike prema Kalemegdanu i završavaće u 25. maju.

Kupljene su i četiri stanice za punjenje električnih autobusa. Grad na taj način daje svoj doprinos očuvanju životne sredine i pokazuje da želi da ubuduće kupuje samo ekološki prihvatiljiva vozila.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda doneta je odluka da bude raspisano javno-privatno partnerstvo za izgradnju novih gasnih stanica u pogonima GSP "Beograd" što omogućava da već u narednih mesec dana bude raspisan tender za prvih stotinu zglobnih autobusa koji su na prirodni gas.

Prema našem planu, u narednih pet godina kupićemo još 500 zglobnih autobusa na gas što znači da ćemo 2028. godine, kada bude počela da radi prva linija metroa, imati u javnom prevozu, što se tiče najužeg centra grada, sva vozila koja su ekološki prihvatljiva. To će biti tramvaji, trolejbusi, metro i ekološki prihvatljivi autobusi.

Prema tome, Grad Beograd će do 2028. godine zameniti sva vozila koja su na dizel što je za nas velika pobeda.

(Kurir.rs/Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track