PROVOKATIVNA LICA U PAROBRODU: Mladi umetnik Filip Cvetković prvi put izlaže u Beogradu
Foto: Kurir

otvaranje u ponedeljak

PROVOKATIVNA LICA U PAROBRODU: Mladi umetnik Filip Cvetković prvi put izlaže u Beogradu

Beograd -

U okviru prolećne umetničke scene i kulturnog programa Ustanove kulture gradske opštine Stari Grad "Parobrod" u srpskoj prestonici predstaviće se istaknuti mladi umetnik Filip Cvetković (25) na autorskoj izložbi "Provokativna lica".

Njegova inspiracija, koja predstavlja neophodni i najpoželjniji lajtmotiv stvaranja, usavršiće, doteraće i upotpuniće početnu ideju vizuelnog izgleda aktera, njihovih maski i kostima. Tradicionalno obeležje svakog aktera jeste maska. Kao takva, poseduje direktno učešće u samim ritualnim obredima koji imaju za cilj dozivanje kiše, ozdravljenje određenog člana porodice, poštovanje i negovanje arhaičnih običaja...

Plemena svojim ritualnim igrama mole više sile za dobar ulov, blagoslov ili napredak. Svaka ritualna tačka se izvodi pod maskama i svaka maska nosi određeno značenje, ali jedna je najbitnija - ples između Baronga i Range, ples između života i smrti, koji je svakodnevno zastupljen i u savremenom životu.

- Nije teško iznedriti masku za određeni lik. Baš naprotiv! Lako je. Svaka linija, tačka, boja na licu, treba da nosi svoje značenje i celokupan rad mora predstavljati priču, baš onu iza koje se krije i lična poruka stvaraoca. Tako sam i ja svoju inspiraciju prepoznao u elementima komada koji obrađujem, kao i u svakodnevnim dešavanjima, koja otvoreno i jasno potvrđuju da je borba u životu neprestana I neumorna - izjavio je Filip na onlajn konferenciji za medije i pozvao svoje poštovaoce da dođu na otvaranje izložbe koja će ispoštovati sve određene epidemiološke mere u cilju suzbijanja korona virusa.

Uprkos aktuelnoj pandemiji korona virusa Cvetković nastoji da očuva kulturu i njenoj javnosti predstavi ono što najbolje stvara. Iako su prethodne izložbe takođe ostavile vidljivost i značajan trag u njegovoj umetničkoj biografiji, verujemo da će još jednom oduševiti posetioce, prijatelje i sve one koji vole i podržavaju njegovo stvaralaštvo.

Kao istaknuta mlada osoba prepoznatljivih kvaliteta anagažovan je na Fakultetu primenjenih nauka u Nišu kao asistent, gde nastavlja svoje radno angažovanje u nauci i istraživanjima na polju menadžmenta.

Danas živi i radi u Beogradu, a takođe je član diplomatskog Društva prijatelja Alžira i Društva prijatelja Malezije.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak u 19 sati u UK Parobrod i trajaće do 12. aprila.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track