VESIĆ: Danas će biti revakcinisana četvrtina punoletnih Beograđana, više od 200.000 penzionera
Foto: Printscreen/Facebook/Goran Vesić

zamenik gradonačelnika beograda

VESIĆ: Danas će biti revakcinisana četvrtina punoletnih Beograđana, više od 200.000 penzionera

Beograd -

U Beogradu je zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 472.572, odnosno 33,57 odsto punoletnih građanki i građana, naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Broj revakcinisanih je 340.760 odnosno 24,2 odsto punoletnih građanki i građana. Na osnovu broja zakazanih revakcinacija znamo da će danas u Beogradu broj revakcinisanih preći 25 odsto, odnosno da će biti revakcinisana svaka četvrta Beograđanka i Beograđanin - napisao je Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je 62,47 odsto građanki i građana. Od vakcinisnih u Beogradu 47 odsto čine muškarci, a 53 odsto žena, a prosečna starost vakcinisanih je 60,1 godina, precizirao je Vesić.

U Beogradu je od početka masovne imunuzacije dato 813.332 doza vakcina za vakcinaciju i revakcinaciju, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Vakcinisano više od 200.000 penzionera

Najstariji građani su od samog početka vakcinisanja prioritet i do sada se u Beogradu vakcinisalo više od 200.000 sugrađana starijih od 65 godina, izjavila je danas sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Podseća da u Beogradu živi 335.000 osoba starijih od 65 godina i dodaje da je u toj kategoriji građana zapravo vakcinisano više od 60 odsto.

- Kada govorimo o punoletnoj populaciji, zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je vakcinisano 33,5 odsto, što je više od 472.000 osoba, a revakcinisano je 340.000 osoba. Prešli smo brojku od 20 posto revakcinisanih, tako da upućujem poziv svima koji se do sada nisu prijavili da to sada učine - rekla je Stanisavljević za RTS, a preneo Beoinfo.

Ona je istakla da je u ustanovama socijalne zaštite veliki odziv kako zaposlenih tako i korisnika, te da je vakcinisano više od 2.000 osoba.

- Iz nedelje u nedelju imamo posebne termine za zaposlene u ustanovama socijalne zaštite na Beogradskom sajmu. Oni su prioritet, jer neposredno brinu o korisnicima. Mobilni punktovi čija je uloga da stariji sugrađani budu informisani kako bi imali mesto za vakcinaciju blizu svoga doma, nastavljaju sa radom. Važno je da ljudi koji su se vakcinisali na tim punktovima znaju da će se na njima i revakcinisati - navela je Stanisavljević.

Kaže da je taj proces već u toku i da se za ove tri nedelje više od 10.000 starijih sugrađana vakcinisalo na 52 mobilna punkta.

Stanisavljević je podsetila da svi koji žele da se vakcinišu mogu da biraju između četiri vakcine - fajzer, sputnjik v, sinofarm i astra zeneka.

- Te vakcine su već u Srbiji, dostupne su. Ponosni smo što smo mogli da ih obezbedimo našim sugrađanima. Važno je da iskoristimo tu mogućnost - vakcine redovno stižu i treba da se zaštitimo - rekla je Stanisavljević.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track