BEOGRADSKA ARENA BELEŽI PORAST OTPUSTA, MERE DAJU REZULTATE: Od 311 pacijenata bez kiseonika mogu samo 23
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

svi imaju obostranu upalu pluća

BEOGRADSKA ARENA BELEŽI PORAST OTPUSTA, MERE DAJU REZULTATE: Od 311 pacijenata bez kiseonika mogu samo 23

Beograd -

BEOGRAD - Beogradska Arena beleži mali pad broja kovid pacijenata u odnosu na period od pre nedelju dana, kada se tražilo i mesto više, izjavio je danas medicinski koordinator te kovid bolnice, pukovnik Predrag Bogdanović, koji je upozorio da svi oboleli imaju obostranu upalu pluća.

"Svi pacijenti na prijemu zahtevaju kiseonične terapije. Od 311 pacijenata u Areni, 288 je na kiseoničkoj terapiji, najviše ih prima koncentrovani kiseonik iz centralnog dovoda, a manji preko koncentratora", rekao je Bogdanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, juče su u Arenu primljena 23 pacijenta, a otpušteno ih je isto toliko. "Tri pacijenta su zbog pogrošanja stanja morala da budu prebačena u druge kovid bolnice, na intenzivnu negu", naveo je Bogdanović.

Pukovnik je rekao da svi pacijenti u Areni imaju obostranu upalu pluća i da poslednjih meseci beleže pacijete sa ozbiljnijom kliničkom slikom.

Pacijenti u bolnici, kako dodaje, provode u proseku dve do tri nedelje, ali je bilo i onih koji su imali dobar odgovor na terapiju i izašli za 10 dana kao i onih koji su ostali duže od mesec dana.

Trenutno u Areni najmlađi pacijent ima 21 godinu a najstariji 84. "Lečili smo ljude stare i 17 i 94 godine, i taj najmlađi i najstariji pacijent uspešno su izlečeni", rekao je Bogdanović.

U Areni se, navodi on, svi pacijenti leče kao i u svakoj drugoj bolnici po nacionalnom protokolu - verzija 1, a pored medikamenata dobijaju i kiseoničnu terapiju, koja je osnov lečenja. O njima brinu najbolje ekipe zdravstvenih radnika iz više od 20 ustanova civlinog sektor, kao i lekari sa VMA koji su vođe ekipa. Bogdanović je pozvao sve da poštuju mere i da se vakcinišu kako bi kontrolisali epidemiju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track