01:42

Da li su upravnici zgrade krivi kada dođe do požara?

KURIR TELEVIZIJA

STARA GRADNJA I INSTALACIJE IDEALNI ZA NASTANAK POŽARA: Da li su upravnici zgrade krivi kada dođe do vatrene stihije?

Beograd -

Požar koji je pre nekoliko dana izbio na 11. spratu nebodera na Novom Beogradu prouzrokovao je evakuaciju stanara, a neretko se u takvim situacijama desi da oni ostanu zarobljeni u svojim stanovima.

Kurir televizija istraživala je šta je uzrok ovakvim požarima i ko je zadužen za kontrolu instalacija po zgradama.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, Miloš Majstorović, izjavio je da je vatrenu stihiju u Bulevaru Mihajla Pupin izazvale zapaljene stare elektroinstalacije.

"Zbog starog načina gradnje, požar se vrlo brzo širio tim kanalom na više etaže. Nije bio većeg obima, ali je veliki problem u tim situacijama su produkti sagorevanja. Izolacija na kablovima je od plastike koja kada gori razvija toksične materije u velikog količini, tako da nam je veliki problem bio nakon samog gašenja", rekao je Majstorović.

1 / 1 Foto: Kurir Tv

Upravnik zgrade, sa druge strane, ima zadatak da prijavi probleme stanara nadležnim organima, ali ne i da ih sam rešava.

Milan Miladinović, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika u Novom Beogradu kaže da bi obilazak elektroinstalacija u zgradi trebalo da spada u nadležnost Gradskog stambenog.

"Upravnik je nadležan samo da prijavi firmi neki kvar koji se pojavi u zgradi", objasnio je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track