PRVI ČOVEK BEOGRADA ZORAN RADOJIČIĆ: Stvaramo grad otporan na klimatske promene
Foto: Beoinfo

izazov

PRVI ČOVEK BEOGRADA ZORAN RADOJIČIĆ: Stvaramo grad otporan na klimatske promene

Beograd -

Prošlo je sedam godina od velikih poplava, koje su 2014. godine zadesile Srbiju, mnogi građani tada su ostali bez svojih domova, bilo je poginulih, ozbiljne posledice pretrpele su infrastruktura i poljoprivreda, a najteže je bila pogođena gradska opština Obrenovac, rekao je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je u saopštenju naveo da je u ovih sedam godina urađeno mnogo kako bi se sanirale posledice nezapamćenog nevremena, a između ostalog renovirane su kuće, sanirani putevi i mostovi, pročišćena su rečna korita, popravljeni proboji na nasipima, rekonstruisano je svih šest crpnih stanica u Obrenovcu.

Uređeno je i očišćeno svih 67 kilometara unutrašnjih kanala u Obrenovcu, istakao je gradonačelnik i dodao da je i sanacija kanala Kupinac deo šireg projekta sancije od poplava.

S obzirom da smo rekonstruisali crpne stanice, a da kanal Kupinac direktno zavisi od jedne crpne stanice, morala se nastaviti regulacija ovog kanala i povezivanje 21 samoizlivnog bunara radi bolje evakuacije vode iz daljih delova Obrenovca, kazao je Radojičić.

Podsetio je da je projekat rekonstrukcije i čišćenja kanala Kupinac završen prošle godine, ukupne dužine od 5,6 kilometara, a vrednost ovih radova je 900 000 evra.

Posebno ističem da su tokom 2015. godine rekonstruisani nasipi, vrednost te rekonstrukcije bila je 300 miliona dinara, a projekat je finansirala EU. U 2015. godini čistili smo korito reke Tamnave, potom i ušće reke Kolubare u Savu, gde je izvađeno preko 85.000 kubika mulja. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima finansirala je ova čišćenja, a vrednost investicije je bila oko 100 miliona dinara, naveo je gradonačelnik.

Govoreći o postignutim rezultatima i o tome šta je još Grad Beograd uradio kako bi se predupredile ovakve i slične situacije, Radojičić je istakao da Grad Beograd dodatno modernizuje tehnologije, radi boljeg kriznog menadžmenta u slučaju prirodnih nepogoda.

autobus, Autokomanda, nevreme
foto: Twitter

Jedno od rešenja je i situaciono-komandni centar sistema ranog upozorenja na prirodne nepogode. Ovaj moderan način obaveštavanja i uzbunjivanja biće od velikog značaja za građane Beograda u slučajevima opasnosti. To znači da će građani biti na vreme obavešteni, kao i sve službe sistema zaštite i spasavanja, kazao je on.

Gradonačelnik je podsetio da se u ovaj sistem tri decenije nije ulagalo, te da će nov sistem biti savremen po uzoru na velike svetske gradove, poput Rima i Moskve i dodao da je Grad Beograd izradio i Akcioni plan za klimatske promene sa procenom ranjivosti, koji se od 2015. godine sprovodi u kontinuitetu.

Ove godine izradili smo i Plan zaštite od poplava na vodotokovima drugog reda, a u Beogradu ima oko 1.100 kilometara takvih vodotokova. Procenjeno je da preko 180 vodotokova ima bujični karakter, a njihova regulacija u slučaju povećanih padavina je predviđena kroz ovaj Plan, rekao je Radojičić.

Naš osnovni zadatak je, ističe, da predvidimo rizik i podignemo stepen bezbednosti građana.

Vredno smo radili u ovoj oblasti, i nastavićemo da radimo kako bismo je dal?je unapređivali. Još jednom želim da se u ime Grada Beograda, i nakon ovih sedam godina, zahvalim svim nadležnim službama, državnim insitutcijama, a posebno volonterima koji su dali sve od sebe te 2014. godine i pomogli u odbrani i saniranju štete, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track