DOBRA VEST IZ BEOGRADSKIH ELEKTRANA: počela proizvodnja struje iz gasa
Foto: Beoinfo

ekološki

DOBRA VEST IZ BEOGRADSKIH ELEKTRANA: počela proizvodnja struje iz gasa

Beograd -

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane su nakon 18 godina ponovo počele da uz toplotnu proizvode i električnu energiju, potvrđeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Ovo je postalo moguće kada je krejem prošle godine u toplani Voždovac počelo da radi moderno kogenerativno postrojenje instalisane snage 10 megavata električne energije i isto toliko toplotne, po rečeno je Tanjugu u Beogradskim Elektranama.

Precizirano je da se sva proizvedena struja isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa.

Postrojenje je koštalo nešto više od 6,5 miliona evra i finasirano je iz kredita Nemačke razvojen banke, a uz njega je izgrađena i nova trafo stanica vredna 1,45 miliona evra koju su finasirale Beogradske elektrane.

"Rezultat na koji možemo biti ponosni plod je dvodecenijske saradnje MInistarstva rudarstva i energetike, Grada Beograda i Beogradskih elektrana sa Nemačkom razvojnom bankom kroz 'Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji'". rekao je direktor Elektrana Rade Basta.

Elektrane ističu da se zahvaljujući novom postrojenju proizvode dve vrste energije uz potrošnju do 40 odsto manje gasa nego ranije.

Kurir.rs/tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja