01:22

BEOGRAD RAME UZ RAME SA SVETOM! Prestonica dobila uređaj za PREČIŠĆAVANJE vazduha, biće kao planinski

efekat planinskog vazduha u srcu grada

U KNEZ MIHAILOVOJ POSTAVLJEN SKAJLINER, UREĐAJ ZA PREČIŠĆAVANJE VAZDUHA: Za 24 sata prečistiće čak 180.000 metara kubnih vazduha

Beograd -

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljen je prvi uređaj za prečišćavanje vazduha "skajkliner".

Skajliner
foto: Kurir

"Ovaj inovativni uređaj, koji će doneti efekat planinskog vazduha u srcu grada, za 24 sata prečistiće čak 180.000 metara kubnih vazduha", objavio je sinoć zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Ovakve i slične prečišćivače imaju vodeće prestonice sveta a Beograd je, kako je dodao, dobio svoj zahvaljujući donaciji kompanije Mocart.

Skajliner
foto: Kurir

Ovaj projekat pozicionirao je srpsku prestonicu rame uz rame sa evropskim metropolama - Rimom, Milanom, Londonom i Berlinom, naveo je Vesić.

Skajliner
foto: Kurir

Kako je objasnio, ovaj svojevrsni „čistač neba" uz pomoć slobodnog ozona i patentirane jonske tehnologije, usisava preko 75 odsto najopasnijih čestica iz svoje okoline (PM1, PM2, PM10), zadržava ih u aparatu, a zatim ispušta prečišćen vazduh, stvarajući oko aparata oazu čistog vazduha.

Vesić je dodao da će Gradski zavod za javno zdravlje vršiti merenja kvaliteta vazduha u području koje pokriva "skajkliner" kako bi se pokazala njegova efikasnost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track