TRAGEDIJA NA BAZENU MOGLA DA BUDE IZBEGNUTA: Postoje jasna pravila na skakaonici, ništa NIJE POŠTOVANO!
Foto: Kurir.rs

inženjer zaštite na radu Zvonko Stojisavljević TRAŽI ODGOVORNOST

TRAGEDIJA NA BAZENU MOGLA DA BUDE IZBEGNUTA: Postoje jasna pravila na skakaonici, ništa NIJE POŠTOVANO!

Beograd -

Odgovorno tvrdim da krivičnu odgovornost za smrt deteta snosi uprava bazena "Košutnjak", ali i ostali u lancu jer nije ispoštovana procedura rada skakaonice, kaže za Kurir inženjer zaštite na radu Zvonko Stojisavljević, ogorčen teškom tragedijom na bazenu.

Na bazenu Košutnjak, danas nešto pre 14 časova teško je povređen dečak (15), koji je kasnije preminuo u Urgentnom centru.

U jednom trenutku na bazenu koji je predviđen za skakanje, dečak je stao u sedećem položaju i pokušao da skoči. Međutim, upao je u bazen i ostao paralisan

Stojisavljević objašnjava da propis jasno navodi da "na skakaonici koja se koristi stoji spasilac koji pušta jednog po jednog skakača dok obezbeđenje organizuje penjanje". Danas se to nije dogodilo.

Zvonko Stojisavljević
Zvonko Stojisavljević foto: Privatna Arhiva

- Sem toga, spasilac na skakaonici ne dozvoljava skok dok predhodni skakač ne ispliva. Takođe se najstržije zabranjuje grupno skakanje. Sve ovo lepo piše, ali uprava i direktor bazena to očigledno ne zna, a ne znam ni da li je uopšte pročitao pravila. Sama opravdanja da je neko nekog gurnuo je dokaz da procedura nije ispoštovana. Da živimo u pravnoj državi i da istragu vode ozbiljni profesionalci ovo se sigurno ne bi dogodilo. Javno zahtevam da se istraga vodi profesionalno i da se utvrdi odgovornost svih u lancu - navodi Stojisavljević i dodaje da je neosporno da je današnjoj tragediji prisustvovalo mnogo svedoka.

- Odgovornost za neprofesionalno odrađen posao i nepoštovanje propisanih mera bezbednosti i zaštite na radu su evidentne. Ponovna tragedija na bazenima Košutnjak se ne bi dogodila da se poštuju zakoni i propisane procedure. Zbog nesposobnog i neprofesionalnog rada, nažalost stradalo je maloletno dete, odgovornost snosi i sam ministar sporta. Nažalost svih nas bahatost i neodgovornost koštala je života maloletnog dečaka - zaključuje sagovornik, koji dodaje da se rukovodstvo bazena Košutnjag oglušilo o odluku Apelacionog suda i ukinulo zakonom obavezno mesto lica za Bezbednost i zaštitu na radu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track