VESIĆ O URUŠAVANJU ZGRADE NA VRAČARU: Ako šteta ne može da se sanira, investitor da im napravi novu zgradu i da nove stanove! FOTO
Foto: Facebook Printscreen/Goran Vesić

zamenik gradonačelnika beograda jasan

VESIĆ O URUŠAVANJU ZGRADE NA VRAČARU: Ako šteta ne može da se sanira, investitor da im napravi novu zgradu i da nove stanove! FOTO

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas, povodom urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, da stanari nisu krivi zbog bahatog investitora, koji će morati da, ako šteta ne može da se sanira, napravi novu zgradu i porodicama u njoj da stanove.

Vesić je za TV Pink rekao da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava u incidentu koji je vrlo lako mogao da se završi tragično. Naveo je da je urušena zgrada imala sedam stanova, od kojih je šest imalo stanare.

"Četiri porodice smeštene su u hotel Slavija, ostale su imale svoj smeštaj. Dobiće interventnu pomoć Centra za socijalni rad, biće im iznajmljeni isti ili veći stanovi, što će preko opštine platiti investitor, dok se ne sanira zgrada", naveo je Vesić.

Dodao je da će stručnjaci odgovoriti kako će biti sanirana šteta i da li će to uopšte biti moguće ili će biti građena nova zgrada.

"Ja očekujem da u toku dana naša građevinska inspekcija podnese krivične prijave protiv svih odgovornih, a odgovoran je prvo investitor, a onda i nadzor", rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da će odgovorni morati da odgovaraju, a da će grad insistirati kod Ministarstva da podrži da inženjerska komora oduzme licence onima koji su u takvim radnjama učestvovali.

Vesić je naveo da su stanari primetili da se nešto čudno dešava, da su upozorili investitora, i čuli da je "sve u redu".

"Trebalo je da upozore inspekciju, sada će drugi državni organi raditi svoj posao. Inspekcija, nažalost, ne može preko 2.800 gradilišta da obiđe sama, molba je svima koji primete nešto na gradilištu da pozovu inspekciju. Stanari ništa nisu krivi zbog bahatog investitora, obaveza grada i opštine je da stanu iza njih i zaštite ih" dodao je zamenik gradonačelnika.

Stanari Vidovdanske neće ostati bez krova nad glavom

Vesić je poručio danas stanarima oštećene zgrade u Vidovdanskoj 4, da će biti smešteni u iznajmljene stanove, koje neće plaćati, sve dok njihova zgrada ne bude sanirana ili ne bude izgrađena nova.

Ona se sa stanarima sastao se u hotelu "Slavija", gde su oni privremeno smešteni posle urušavanja dela njihove zgrade na Vračaru. "Najvažnije da su svi zbrinuti, živi i zdravi i da grad Beograd i opština Vračar vode računa o njima. Oni će odavde otići u iznajmljene stanove, koje neće plaćati, dok njihova zgrada ne bude sanirana ili dok ne bude izgrađena nova zgrada", napisao je Vesić na svom Fejbuk nalogu.

On je dodao da ih je obavestio da će u ponedeljak gradski ombudsman Miljko Valjarević zakazati sastanak u Skupštini grada Beograda, na kojem će se razgovarati o trajnom rešenju problema u kojem su se, ne svojom krivicom, našli.

"Grad Beograd će uvek zaštiti svoje građane. Nikada neću dopustiti da ovi ljudi ostanu bez krova nad glavom onako kako je bivši gradonačelnik ostavio bez krova nad glavom ljude iz Dubljanske ulice, čiji su stanovi srušeni 12. oktobra 2008. godine", piše na Vesićevom Fejbuk nalogu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track