01:32

2/3 OBJEKATA U BEOGRADU ZRELO ZA SANACIJU PROZORA I FASADA: Uz dobru izolaciju ušteda energije i do 60 odsto!

KURIR TELEVIZIJA

2/3 OBJEKATA U BEOGRADU ZRELO ZA SANACIJU PROZORA I FASADA: Uz dobru izolaciju ušteda energije i do 60 odsto!

Beograd -

Kad bi zgrade imale dobru stolariju i bile dobro izolovane, trošilo bi se i do 60 odsto manje energije. Zbog toga svi oni koji žele da dobiju subvencije od države za zamenu starih vrata i prozora i dotrajalih kotlova za gas, moći će da se prijave već krajem avgusta, a u toku je konkurs za izvođače radova.

Slobodan Jerotić, direktor JKP Toplana Šabac za Kurir televiziju kaže da je najveći problem to što dolazi do rasipanja energije kod zgrada koje nisu dobro izolovane, gde prozori nisu nikad menjani, gde je stolarija jako loša...

Slobodan Jerotić
foto: Kurir TV

"Potrebna je visoka temperatura u stanu, potrebno je da imate 25-26 stepeni, jer se jako neprijatno osećate, jer su zidovi hladni, zato što postoji promaja i potrebna je veća količina toplote i ta količina se rasipa", navodi on. Rasipanje energije najveće je u starim zgradama, a takvih je po Beogradu najviše.

Gradski urbanista Marko Stojčić navodi da najmanje 2/3 objekata zahteva ozbilju intervenciju za energetsku efikasnost.

Marko Stojčić
foto: Kurir TV

"Kako na samim fasadama, kako na prozorima. Ta brojka može da bude i veća. Ono što je sigurno da objekti koji su građeni u poslednjih 10-12 godina ne moraju da budu sanirani", poručuje glavni urbanista Beograda.

Cilj resornog ministarstva je 40 odsto manja potrošnja energije do 2030. godine. Zato najavljuju još ovakvih projekata. "Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave, imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godina", naglasila je ministarka Zorana Mihajlović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track