IZLOŽBA KOJU MORATE DA VIDITE: Sezonarijum budi sećanja na vrlo konkretne mirise i dodire
Foto: Privatna Arhiva

GRAFIKE VESNE OPAVSKY

IZLOŽBA KOJU MORATE DA VIDITE: Sezonarijum budi sećanja na vrlo konkretne mirise i dodire

Beograd -

Sjajna izložba grafika "Sezonarijum" Vesne Opavski otvorena je do kraja meseca u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka na Vračaru.

Kombinacija crteža i fotografija izvedenih u tehnici digitlne štampe, radovi dimenzja 80x80 cm, predstavljaju male prirodne oaze kao utočišta od gradskog betona i gradske užurbanosti. Ovalni oblici u koje su florali motivi "spakovani", indiriketno podsećaju na logotipe u vidu izdvojenih oblika i boja predela odakle su uzorci uzeti, što se dosad moglo videto samo na njenom Fejsbuk profilu..

Kroz umetnički rad Vesna Opavsky se bavi temama ekologije i digitalnog zapisa, pokušavajući da ukaže na značaj očuvanja prirode. Njeno polje istraživanja okrenuto je rešavanju problema savremenog društva prouzrokovanog urbanim okruženjem i ona prirodu smatra lekom protiv otuđenja čoveka današnjice.

Jasna Opavsky
foto: Privatna Arhiva

Vesnin pristup digitalnoj grafici ogleda se u kombinovanju akvarela, kolaža i fotografije. Izražava se prepoznatljivim stilom, karakterističnim za ovu umetnicu poslednjih 15 godina.

Kroz magistarske i doktorske umetničke studije, Vesne Opavsky načela je temu napetog odnosa koji vlada između urbanog životnog stila i urođene potrebe za boravkom u prirodi. Ciklusima digitalnih grafika njena tema je dobijala sve više ekološki karakter, sa izrazito afirmativnim pristupom, naglašavajući ono što je u odnosu čoveka i prirode lepo, a ne ružno.

Na poetičan i ubedljiv način, kroz novu seriju digitalnih grafika "Sezonarijum", ona budi sećanja na vrlo konkretne mirise i dodire, a podrazumeva se i vizuelne utiske, pojedinih sezona cvetanja, berbe ili opuštanja u prirodi. Vesna prilazi ekološkom aktivizmu sa pozitivne strane umesto kroz strah, koji je svakako već prisutan u ljudima usled velikih promena koje pogađaju planetu. Ona gradi svest o dragocenosti zelenih površina i želju za ličnim doprinosom očuvanju gradskih oaza kroz upečatljiv doživljaj izleta u parku i bliskosti sa nepoznatim ljudima koje povezuje umetnost.

Vesna Opavsky
foto: Privatna arhiva

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track