07:29

VRATILI ŽIVOT U RAKINU BARU! Udruženi građani Sremčice obnovili kraško jezero, sa vodom došle ribe, patke i rode

BRAVO ZA MLADE ENTUZIJASTE!

VRATILI ŽIVOT U RAKINU BARU! Udruženi građani Sremčice obnovili kraško jezero, sa vodom došle ribe, patke i rode

Beograd -

Rakina bara, jedino kraško jezero u Beogradu, pretilo je da postane zapuštena deponija, bez vode i bilo kakve flore i faune. Zahvaljujući nekolicini entuzijasta naselja Sremčica koji su se pre godinu dana udružili i pokrenuli akciju čišćenja izvora i korita i uređenja obale – sve izgleda potpuno drugačije.

Od beznadežnog prostora o kome niko nije brinuo duže od deceniju, sa slojevima mulja, rastinja i odsustva živog sveta, do obnovljenog starog jezera.

Rakina bara
foto: Kurir TV

"Ja sam čovek koji pravi jezero s ekipom, obnavljamo staro jezero. Ljudima je mnogo zanimljivo, kako da počnete, svako od nas ima neke svoje uspomene i razlog zašto se priključio akciji", kaže Petar Veličković iz Ekopatrole Sremčica i dodaje da nisu imali preveliku podršku zajednice, ni opštine.

Rakina bara
foto: Kurir TV

Milan Tomašević dodaje da je posao bio ogroman, da su sekli trsku, bagerom kopali korito, čistili đubre, radili sve da izvor ponovo počne da se uliva u korito.

"Zbog kiša, snega i potoka, u baru se ulila dobra količina vode, dubina nije prevelika ali do 1,20 metara, a pri obali do 20, 30 cm", rekao je Tomašević.

Sa vodom, na baru su se vratili i prvi stanovnici Sremčice, ali i svi oni koji se zalažu za očuvanje životne sredine.

Rakina bara
foto: Kurir TV

"Morali smo posaditi travu i stabla, a onda kako su počeli da se priključuju ljudi, tako su počeli da donose ribu, u jezeru sad imamo dosta babuške i šarana. Došle su patke, čaplje, rode, mislim da će biti još više ptica u sezoni selidbe, razvija se život u bari, promene su ogromne i videćemo u konačnici hidrološke sezone", objasnio je Tomašević.

Rakina bara
foto: Kurir TV

Posao se sa kraškim jezerom ipak nikada ne završava.

"Alge rastu, padaju na tlo i dno i vremenom to opet može da se pretvori u parcelu pod rogozom i travom. Mi sad imamo neku vrstu zaloga za narednih par godina da kontrolišemo, ne treba skroz ubiti rastinje", dodaje Milan Tomašević i poziva sve stanovnike da im se priključe, jer ovo se radi za svoju decu Sremčice, ali i Srbije.

Rakina bara
foto: Kurir TV

Za sada bi im značila i pomoć Gradske čistoće i Zelenila oko košenja, kao i Zavoda za zaštitu prirode kako bi Rakina bara dobila status kakv zaslužuje.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:02

Srđan Kolarić predsednik opštine Čukarica o radovima na Rakinoj bari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja