BESPLATAN SPORT ZA 69.000 BEOGRADSKIH OSNOVACA Vesić: Sport je mogućnost za svu decu, a ne privilegija
Foto: Beoinfo

PROMOCIJA U OSNOVNOJ ŠKOLI "1300 KAPLARA"

BESPLATAN SPORT ZA 69.000 BEOGRADSKIH OSNOVACA Vesić: Sport je mogućnost za svu decu, a ne privilegija

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u Osnovnoj školi "1300 kaplara" realizaciji akcije "Škola sporta" i tom prilikom istakao da se akcija besplatno sprovodi u 12 beogradskih opština i obuhvata oko 69.000 devojčica i dečaka.

Vesić je ovom prilikom istakao da je, posle podele besplatnih tableta, Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta pokrenuo besplatne škole sportova.

- Od Nove godine obezbedićemo dodatna sredstva da pokrijemo sve beogradske opštine. Zajedno sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja organizovali smo da u programu učestvuju nastavnici fizičkog vaspitanja i oko 150 studenata ovog fakulteta koji na taj način imaju stručnu praksu, a deca kvalitetnu sportsku nastavu - istakao je Vesić koji je zahvalio resornom ministarstvu jer, kako je rekao, da nije bilo njegove pomoći ne bi bilo moguće da se obuhvati ovoliki broj dece.

Škola sporta
foto: Beoinfo

On je podsetio da je reč o četiri igre - košarci, odbojci, rukometu i fudbalu, a pored toga obuhvaćena su i četiri bazična sporta - atletika, ples, borilačke veštine i gimnastika, te je pozvao sve roditelje da iskoriste priliku da svoju decu upišu na besplatne škole sporta.

- Prednost "Škole sporta" je što se radi pod stručnim nadzorom, potpuno je besplatna i što se organizuje u samim školama, tako da roditelji ne moraju da vode decu u druge škole ili sportske hale i da ih vraćaju kuci. Bavljenje sportom ne sme da zavisi od toga da li roditelji imaju novca i vremena i to treba da bude mogućnost za svakog, a ne privilegija. Deca koja su talentovanija razvijaće dalje svoj talenat u klubovima, a ja očekujem da će ovde poteći mnogo budućih šampiona poput ovih koji su danas sa nama - istakao je Vesić, preneo Beoinfo.

Škola sporta
foto: Beoinfo

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić podsetio je da je akcija besplatnog sporta na teritoriji Grada Beograda najavljena pre nešto manje od šest meseci.

- Program ima za cilj da na 12 beogradskih opština nešto više od 60.000 dece od prvog do četvrtog razreda ima mogućnost da se bavi sportom, a ideja je da se od Nove godine akcija proširi na svih 17 gradskih opština. Time želimo da, zajedno sa šampionima Srbije poput Stefana Mitrovića, Milana Aleksića i svih drugih promovišemo bavljenje sportom - kazao je ministar Udovičić, zahvalivši zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, Savezu za školski sport i Sekretarijatu za sport i omladinu.

On je istakao da je akcija imala za cilj uvezivanje svih subjekata koji mogu da omoguće pravilan razvoj dece, od nastavnika i profesora do studenata DIF.

- Mi smo ovde da obezbedimo roditeljima rasterecenje porodicnog budžeta i da omogucimo deci pravo na zdrav razvoj bez obzira na materijalne mogucnosti porodice - istakao je Udovičić.

Vaterpolista Stefan Mitrovic je istakao da su besplatne školice sporta veoma važne za razvoj dece i ukazao na nedostatak fizicke aktivnosti kod mališana.

- Potrebno je da deca kroz sport razviju telo, ali i zdrav karakter. Nije toliko bitno da ta deca budu šampioni, bitno je da se bave sportom - istakao je Mitrovic i dodao da bi za razvoj dece i buducih sportista, osvajača medalja, bilo važno da se akcija proširi i na druge krajeve Srbije.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić izrazio je zadovoljstvo što su i škole sa područja ove opštine uključene u „sjajan projekat".

- Ovo je još jedna potvrda koliko se pažnje, ali na kvalitetan način, usmerava na školarce. Svakako da ce ovo deci značiti jer svi znamo koliko je važno baviti se sportom, a ovo je prilika i da kroz besplatne časove odaberu sport, a kasnije možda i postanu uspešni sportisti i reprezentativci - naglasio je Jeremic.

Događaju su prisustvovali i sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, menadžer projekta „Škola sporta" Dejan Suzović i predstavnici O.Š. "1300 kaplara".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track