SINIŠA MALI OBJAVIO KAD TAČNO POČINJE IZGRADNJA METROA, A SAD JE POZNATO KAD ĆE BITI GOTOVE PRVE LINIJE! Prikazan je i film o tome
Siniša Mali, Foto: BETA/Amir Hamzagić

Sjajna vest za prestonicu

SINIŠA MALI OBJAVIO KAD TAČNO POČINJE IZGRADNJA METROA, A SAD JE POZNATO KAD ĆE BITI GOTOVE PRVE LINIJE! Prikazan je i film o tome

Beograd -

Početak radova na izgradnji metroa predviđen je za 22. novembar

Ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju u Beogradu potpisan je danas u Beogradu, a tom dogadaju prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predstavnik kompanije Pauercajna (Powerchina) Jang Fan.

Siniša Mali rekao je da je početak radova na Makiškom polju 22. novembar, i dodao da je ono što nas dalje očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju depoa, februara meseca 2022 godine.

Siniša Mali, metro
foto: Ministarstvo finansija

- U martu 2022. potpisivanje ugovora za izgradnju saobraćajnica, u junu potpisivanje ugovora za izgradnju stanica i tunela, i u novembru počinje izgradnja depoa. U februaru 2026. sledi nabavka vozova i testiranja. Očekuje se da će završetak prve linije metroa biti 2028. godine. Godine 2024. krenućemo u realizaciju druge linije metro, a 2030. završetak druge linije - kazao je Mali, dodajući da se polako, ali sigurno grad Beograd okreće ka šinskom sistemu, i da ćemo se tako rešiti saobraćajnih gužvi.

Siniša Mali, metro
foto: Ministarstvo finansija

- Beograd ce biti savremena metropola, sa tri linije metroa - zaključio je on. Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekao je da danas konačno možemo da kažemo da smo na pragu jednog velikog početka, iako su ovakvi projekti veoma teški i skupi.

Tomislav Momirović
foto: Promo

- Grad veličine Beograda ne može da se razvija bez metroa. Teško je razumeti da neki ljudi napadaju projekat, a on praktično nije ni počeo - rekao je Momirović.

Ministar građevinarstva istakao je da projekat beogradskog metroa donosi razvojnu perspektivu ne samo za Beograd, već i srpsku privredu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da razume da ne mogu svi da budu zadovoljni jer metro ne može da dođe do svakog naselja, ali i dodao da ni u drugim gradovima sveta metro ne prolazi kroz svako naselje.

Taj plan, naveo je Vesić, biće usvojen na sednici Skupštine grada koja će biti održana 8. novembra.

Goran Vesić
foto: printscreen

- Ne dolazi do svakog naselja ni u Londonu, ni u Beču, ni u Moskvi... zato postoje drugi vidovi prevoza - rekao je Vesić i podsetio da je planom generalne regulacije šinskih sistema, koji će uskoro biti pred gradskim odbornicima, osim izgradnje metroa, predviđeno proširenje BG voza i tramvajske mreže.

00:08

Sinisa Mali najavio zvanicni datum pocetka izgradnje metroa

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track