05:13

VATROGASCI NA MUCI, SA OVIM SE SUOČAVAJU NA TERENU: Drvene konstrukcije, limeni krovovi, prenatrpani magacini

kiša komplikuje situaciju

BORBA TRAJE VEĆ 24 SATA: Vatrogasac otkrio detalje gašenja JEZIVOG POŽARA u Obrenovcu MORAMO DA SEČEMO LIM DA UĐEMO (VIDEO)

Beograd -

Javnost su potresla dva katastrofalna požara koja su se u razmaku od svega nekoliko sati dogodila na teritoriji Beograda.

U Zemunu je juče ujutru nastradao stariji muškarac dok se nakon velikog požara u kineskoj robnoj kući u centru Obrenovca i dalje dve osobe vode kao nestale, a šest je povređeno.

Dragan Miković, zamenik komandanta Vatrogasno-spailačke brigade Beograd, upozorava da ne bi dolazimo do požara da sve radimo kako treba i da poštujemo propise.

Miković kaže da je za uzrok požara važna pre svega konstrukcija objekta i šta je u njemu skladišteno.

"Zavisi od kog materijala je objekat napravljen. Ovaj u Obrenovcu je bio pun gorljive materije i napravljen od drvene konstrukcije", navodi zamenik komandanta VSB.

Miković dodaje da još nije poznato da li je u pitanju ljudska greška.

Dragan Mikić
foto: Kurir TV

"Kolege koje rade uviđaj treba da istraže šta je bio uzrok požara. Informacije da je, kako mediji prenose, objekat bio prenatrpan robom, ne mogu da potvrdim ili demantujem. Svi objekti bi morali da prate standarde protivpožarnih mera. To znači da magacini moraju da budu izgrađeni kako je propisano odnosno da ne budu prenatrpani robom i da budu pregrađeni požarnim sektorima", objasnio je Mikić.

Otkrio je i detalje akcije u Obrenovcu gde je izgorela velika kineska robna kuća u centru naselja. Vatrogasci su dojavu dobili u 10.40, a na terenu su bili u 10.42.

- Kad smo stigli, objekat je bio zahvaćen komletno požarom, bilo je teško prići, a posebno nam je drvena konstrukcija otežala gašenje i limeni krov", objasnio je sagovornik Kurir televizije.

Obrenovac, požar, Goran Vesić
foto: Kurir

Dodao je i da jutrošnja kiša otežava posao jer je krovni pokrivač od lima pa je vatrogasna ekipa primorana da seče lim da bi prišla unutrašnjem delu.

"Ljudi su nam sve vreme na kiši koja nam otežava rad" , naglasio je vatrogasac.

Podvlači da požar uvek može biti sprečen i da vatrogasci imaju krilaticu da je ljudski faktor uvek uzrok vatrogasnih stihija jer ako se pravilno ophodimo sa aparatima i poštujemo propise - do požara ne bi ni dolazilo.

Vatrogasno-spasilačka brigada, prema njegovim rečima, ima od 5.000 do 8.000 intervencija godišnje.

"Nema pravila i zato smo stalno u pripravnosti", zaključio je Miković.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:25

Komandant vatrogasne brigade o požaru u bloku 70

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track