IZ LONDONA U BEOGRAD STIGAO NEOBIČAN DAR Nikola poslao časopis iz 1907, a u njemu srpske lepotice! Ovo je bila žena Nikole Pašića
Foto: Facebook Printscreen/Goran Vesić

poklon

IZ LONDONA U BEOGRAD STIGAO NEOBIČAN DAR Nikola poslao časopis iz 1907, a u njemu srpske lepotice! Ovo je bila žena Nikole Pašića

Beograd -

BEOGRAD - Na adresu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića u Skupštini grada Beograda iz Londona je stigao neobičan poklon - časopis iz 1907. godine na engleskom a u njemu srpske lepotice!

- Danas sam dobio pošiljku iz Engleske od Nikole, našeg čoveka, koji prati moje objave na Fejsbuku. Poslao mi je časopis o Beogradu iz 1907. godine koji je pisao, tada već, bivši amabasador Srbije u Londonu Čedomilj Mijatović. Divan časopis sa slikama otmenih srpskih žena kojima smo se ponosili kako tada, tako i danas. Hvala Nikola - napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Osim plemićkih kćeri, u časopisu su svoje mesto našle i znamenite žene poput supruge predsednika vlade Nikole Pašića.

Reč je možda o jednoj od najintrigantnijih žena iz vremena Kraljevine Srbije.

Pašić se u politici dokazao kao mudar, staložen i uporan političar. Govorio je: Srbi jesu mali narod, ali većeg između Beča i Carigrada nemamo. Osim toga, on je bio ćutljiv po prirodi i imao je uzrečicu „ovaj“. Bio je poznat po nadimku Baja.

Nikola Pašić se oženio Đurđinom Duković, ćerkom bogatog tršćanskog trgovca žitom, Srbina. Venčali su se u Firenci, u ruskoj crkvi, a ne u Trstu, u srpskoj, jer je tako želeo mladoženja, da se ne bi mnogobrojni Srbi koji žive u Trstu sjatili na dan venčanja. Nikola Pašić je imao sina Radomira i ćerke Daru i Pavu. Navodno je od tazbine dobio lep miraz.

Njegov sin Radomir bio je poznat po raznim korupcijskim aferama i zagorčavao je Pašiću život. Rade je imao dva sina - Nikolu (završio prava na Oksfordu, rođen 1918.) i Vladislava (arhitekta, umro 1978. godine u Ženevi).

Anegdote iz Pašićevog života

Bio je poznat kao duhovit, ali i bezobrazan čovek, iza njega su ostale mnoge anegdote.

Na pitanje novinara prilikom jednog izlaska iz skupštine, posle zasedanja, "Šta ima novo?" odgovorio je: "Ne znam. Nisam još čitao Politiku".

Prilikom jednog zasedanja iznerviran upotrebio je neke "jače" reči. Jedan poslanik iz klupe je dobacio "Ovako nešto Gledston (tadašnji predsednik engleskog parlamenta) nikad ne bi rekao u skupštini!". Baja je odgovorio "Kakvi ste vi Englezi, takav sam ja Gledston!"

Pri jednom prijemu za Slovence u leto 1913. godine, Nikola Pašić je pozdravio vođu delegacije: „A vi ste Slovaci“, na što mu je zaprepašćeni mladić odgovorio: „Ne, ja nisam Slovak, nego Slovenac“. No Pašić se nije dao zbuniti: „Znam, Slovenci i Slovaci su gotovo jedno isto.

Kurir.rs/Facebook/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track