LABORANT MILICA SAOPŠTILA ŠOK-REZULTATE ISTRAŽIVANJA GRADSKE ČISTOĆE Kuhinjski sunđer ili kontejner, šta biste pre pipnuli? ANKETA
Foto: Zorana Jevtić

dobro razmislite

LABORANT MILICA SAOPŠTILA ŠOK-REZULTATE ISTRAŽIVANJA GRADSKE ČISTOĆE Kuhinjski sunđer ili kontejner, šta biste pre pipnuli? ANKETA

Beograd -

Uzorke su, radi poređenja, uzimali sa kuhinjskih sunđera i ženskih tašni i došli do neverovatnih rezultata

BEOGRAD - U laboratoriji Gradske čistoće ispituju zagađenost posuda za smeće, da bi proverili koliko je efikasno njihovo čišćenje. Uzorke su, radi poređenja, uzimali sa kuhinjskih sunđera i ženskih tašni i došli do neverovatnih rezultata.

Male deponije često viđamo i pored kontejnera u centru grada. Smeće je pored jer ljudi ne žele da dodiruju kontejnere, čak ni kad se otvaraju nogom. Opšte je mišljenje da je to leglo bakterija, objavio je RTS.

U laboratoriji Gradske čistoće sproveli su zanimljivo istraživanje i došli do iznenađujućih rezultata. Upoređivali su kontejner, kuhinjski sunđer i unutrašnjost ženske tašne.

"Dobili smo rezultate da je brojnost bakterija najveća na sunđeru gde je bilo 75 miliona bakterija, a kontejner 45 miliona bakterija, dok je kod opranog kontejnera 35.000 bakterija", kaže Milica Rajković, laborant.

Zbog toga Gradska čistoća kontejnere pere vrelom vodom i deterdžentom bez sapunice, ali da ne bi zaustavljali saobraćaj, obično to rade noću. Kontejner se pere u posebnom kamionu. Građani se, bez obzira na to, i dalje retko odlučuju da rukom otvore kontejner.

žena, Pranje, Sudovi
foto: Shutterstock

"Ovo istraživanje je značilo da pokažemo sugrađanima da kontejneri nisu toliko prljavi kao što misle, da mogu slobodno papučicu da pritisnu ili rukom da dodirnu i otvore i posle toga naravno operu ruke", ističe Mina Cakić iz JKP Gradska čistoća.

Inače, u laboratoriji na Banovom brdu Gradska čistoća je od prošle godine. Svakodnevno se ovde obavljaju razna istraživanja. Takođe, od aprila ove godine vrše ispitivanja krpelja na lajmsku bolest, a već nekoliko godina istražuju prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komarac.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track