GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: POVREĐENE ŽENE U NESREĆI U STAROM MERKATORU PUŠTENE KUĆI Porodicama će biti isplaćena odšteta!
Foto: Stefan Stojanović MONDO

prodavci ponovo za tezgama

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: POVREĐENE ŽENE U NESREĆI U STAROM MERKATORU PUŠTENE KUĆI Porodicama će biti isplaćena odšteta!

Beograd -

Dan posle nesreće koja se juče dogodila u objektu pijace "Stari Merkator", kada se obrušila oplata za ventilaciju, prodavci su se vratili na svoja radna mesta, dok su majstori raščišćavali porušene delove zgrade.

Kako je juče istakao gradonačelnik Zoran Radojičić, četiri žene koje su ovom prilikom povređene posle ukazane lekarske pomoći puštene su kući, dok će JKP "Gradske pijace" njima i njihovim porodicama isplatiti odštetu. Isto preduzeće biće zaduženo i za popravku objekta.

Merkator, Stari Merkator
foto: Ana Denda

- Najvažnije je da niko nije u životnoj opasnosti - rekao je Radojičić.

Direktor "Gradskih pijaca" rekao je da će ovo preduzeće svim povređenima i njihovim porodicama isplatiti odštetu. Inače, ovaj objekat je izgrađen 1972. godine, vlasnik je Republika, dok JKP "Gradske pijace" koristi pijačni prostor, upravlja njime i obavlja kontrolu.

- Ništa nije ukazivalo na to da može doći do odvajanja obloge ventilacije. Siguran sam da će istraga koja je u toku dati potrebne odgovore - rekao je direktor.

Prvi čovek grada poručio je da je trenutno u toku procena materijalne štete i da će JKP "Gradske pijace" iz sredstava tekućeg održavanja sanirati i popraviti objekat.

Radnici su juče raščišćavali nered u donjem delu objekta gde se desila nesreća. Incident nije poremetio prodavce koji su uredno bili na svojim radnim mestima kao da se dan ranije ništa nije dogodilo.

Pijaca Stari Merkator, Stari Merkator, Merkator, Nesreća
foto: Ana Paunković

- Juče ujutru su došli majstori i krenuli da raščišćavaju taj donji deo gde je pao zid. Koliko dugo radimo ovde, nikada se ništa slično nije desilo kod nas na pijaci. Uplašili smo se, to je grunulo kao da je bomba pala na zgradu - kažu trgovci iz "Starog Merkatora".

Stari Merkator, Merkator, Pijaca Stari Merkator, Nesreća
foto: Stefan Stojanović MONDO

Podsetimo, nesreća se dogodila prekjuče oko 11.00 časova u donjem delu tržnice kada se obrušilo oko stotinu kvadrata teške oplate. Ovom prilikom povređene su Ljubinka A. (74), koja je zadobila povrede u predelu grudnog koša, Sonja P. (45) i Zorica Đ. (79), koje imaju povrede glave, i Gordana P. (66) koja je zadobila otvoreni prelom leve ruke.

Kako su posvedočili očevici, sve se dogodilo u sekundi, u delu gde se prodaju meso, riba, mlečni proizvodi i jaja. Kada se srušila oplata zatrpala je jednu od povređenih žena, a da bi je izbavili iz ruševine vatrogasci su morali da seku ploču.

Na mesto nesreće u utorak su bile upućena tri vatrogasna vozila, dve ekipe Hitne pomoći i policija.

OBNOVU KOČILO VLASNIŠTVO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je istakao da će Grad preduzeti sve mere da se ovakve nesreće svedu na minimum. On je naveo da je zgrada Starog Merkatora stara, kao i da je njenu obnovu otežavalo to što je u vlasništvu kako državnih firmi, tako i privatnih kompanija i onih koji su u stečaju.

TUŽILAŠTVO

Prema nezvaničnim saznanjima, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je nadležnima da preduzmu sve mere i ispitaju uzrok i moguće faktore koji su doveli do toga da se obruši oplata u objektu pijace "Stari Merkator". Takođe, u istrazi vezanoj za ovaj incident učestvuje i građevinska inspekcija, policija preduzima sve mere i prikuplja obaveštenja. Biće saslušani i neki od očevidaca.

(Kurir.rs/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track