OBNAVLJAJU KALENIĆ: Čuvena zelena pijaca dobiće znatno veći kapacitet i drugi raspored
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Novi izgled

OBNAVLJAJU KALENIĆ: Čuvena zelena pijaca dobiće znatno veći kapacitet i drugi raspored

Beograd -

Jedna od najpopularnijih gradskih tržnica posle obnove umesto dosadašnjih 3.300 kvadrata imaće skoro 10.000. Postojeći objekti se neće rušiti ali će tržnica dobiti savremenu nadstrešnicu, gastro-blok, obnovljenu mlečnu halu, kapije kao i podzemnu garažu. Predviđena je i rekonstrukcija skvera Vojvode Bojovića u blizini pijace, kao i Ulice Maksima Gorkog.

Za oko metar širiće se parcela pijace i to upravo ka Ulici Maksima Gorkog, kako bi se sačuvali postojeći objekti tržnice.

Kompletna rekonstrukcija Kalenić pijace trebalo je da ima četiri faze. Od toga je sprovedena samo prva koja je podrazumevala rušenje i gradnju lokala u Ulici Maksima Gorkog i NJegoševoj što je i urađeno 2017. godine. Tada je samo umesto 23 neuslovna lokala, izgrađeno 28 novih, dok je 2019. godine renovirano 30 lokala iz Ulice Maksima Gorkog. U decembru 2017. godine je završena i obnova platoa, a sve tezge zamenjene su sa 492 nove. Tada je najavljena i rekostrukcija mlečne hale, koja je deo druge faze radova.

Zatim treća - rekonstrukcija dela između dve kapije koji će biti natkriven kako bi tržnica konačno dobila krov. Nakon ovih radova sledi četvrta faza i izgradnja garaže na mestu sadašnjeg parka. Prema ranijim najavama, sve nerealizovane faze trebalo bi da budu započete 2022.

- Pijaca će raditi sve vreme tokom rekonstrukcije, kako sugrađani ne bi bili uskraćeni za nabavku namirnica, a prvo će tezge biti prebačene u središnji deo, dok će se obnavljati deo do Ulice Maksima Gorkog - objasnio je ranije u intervjuu za "Novosti" Luka Petrović, gradski sekretar za investicije.

glasanje, Knjaževac, Luka Petrović
foto: Privatna Arhiva

- Planom detaljne regulacije omogućiće se i širenje Ulice Maksima Gorkog, kako bi se poboljšala protočnost saobraćaja i napokon proširilo ovo usko grlo.

Ulica Maksima Gorkog će se rekonstruisati od Krunske do Cara Nikolaja, uz povećanje saobraćajnih traka. Predviđena je i gradnja podzemne garaže na poziciji današnjeg parkirališta "Viška", koja će imati dve ili tri podzemne etaže i nadzemni deo, sa oko 720 parking-mesta sa dva pristupa iz NJegoševe ulice. Buduće parkiralište biće organizovano tako da sa 360 parking-mesta zadovoljava potrebe pijace, a preostalih 360 je namenjeno isključivo za javnu garažu.

Proširenje ulice i gradnja garaže počeće tek po završetku rekonstrukcije pijace, koja će trajati sigurno oko godinu dana. A nakon toga sledi i obnova skvera Vojvode Bojovića koji je oivičen Krunskom, Kursulinom, Kičevskom i Baba Višnjinom ulicom.

OTVORENA PRE SKORO 100 GODINA

Kalenić pijaca izgrađena je 1926. godine na Kalenić guvnu, jednom od brojnih zadužbina predratnog bogataša i dobrotvora Vlajka Kalenića. Zakupci tezgi su pravi poljoprivredni proizvođači, a prodajno mesto na Kaleniću redovno se prenosi sa kolena na koleno. Pijaca je poznata po kvalitetnoj ponudi voća i povrća i mlečnih proizvoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track