02:35

Vesić na pripremama za početak izgradnje BG metroa

Dosad raščišćeno oko 11 hektara

VESIĆ OBIŠAO RADOVE NA NASIPANJU MAKIŠKOG POLJA: Radovi na izgradnji metroa teku ubrzanom dinamikom (FOTO)

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radove na nasipanju Makiškog polja za izgradnju Beogradskog metroa. Događaju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici firmi koje učestvuju u izgradnji nasipa.

Vesić je rekao da je sa saradnicima došao da, kako je istakao, pokaže građanima Beograda da se metro gradi.

Goran Vesić
foto: Beoinfo

– Кao što vidite, ovde je u toku nasipanje Makiškog polja. Dosad smo raščistili oko 11 hektara, a nasuto je oko šest hektara od ukupno nešto više od 75 hektara, koliko treba da se naspe. Radovi idu prema utvrđenoj dinamici, a ono što nas čeka u narednim fazama izgradnje metroa jeste potpisivanje nekoliko ugovora i početak izgradnje. U maju se potpisuje ugovor za pristupne saobraćajnice, koje će biti bulevarskog tipa, sa četiri trake, biciklističkim stazama, razdelnim ostrvom i trotoarima, kako bi građani iz svih krajeva Beograda mogli da dolaze na prvu stanicu metroa. U toku leta biće potpisana dva ugovora, ugovor o izgradnji prve linije metroa i ugovor o izgradnji depoa – rekao je Vesić.

1 / 13 Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, u novembru će početi izgradnja depoa, u martu sledeće godine grade se pristupne saobraćajnice, u septembru 2023. godine počinju da se grade prve stanice metroa, jer je u međuvremenu već 16 stanica projektovano, a sada se radi na projektima za izvođenje.

– Tokom sledeće godine, iz Кine stižu dve mašine – počeće se sa bušenjem tunela i sve će biti spremno do 2028. godine, kada će biti završena prva linija, odnosno 2030. godine druga linija, gde ćemo imati 44 metro stanice, više od 42 kilometra metro mreže. Život u našem gradu će biti potpuno promenjen a naš pedesetogodišnji san o metrou konačno ostvaren. Srećan sam što radimo sa kompanijama kao što su „ Mostogradnja ING”, „Milenijum”, sa velikom kineskom kompanijom „Pauer Čajna”, a uključiće se i francuska kompanija „Alstom” u drugoj fazi. Ovim pokazujemo da svi zajedno možemo da radimo da Srbija postane bolje mesto za život svih ljudi – poručio je Vesić.

Goran Vesić
foto: Beoinfo

Direktor „Mostogradnje ING” Goran Petrović izjavio je da radovi idu prema planu, da je drveće i šiblje raščišćeno na 110.000 kvadratnih metara, dok je na 65.000 kvadratnih metara izvršen iskop zemlje i odvoz viška materijala te kompletno nasut teren.

– Nastavljaju se punim intenzitetom radovi na ostalim pozicijama, buše se bunari za snižavanje nivoa podzemnih voda u zoni kolektora broj tri, koji planiramo da radimo početkom juna. U narednom periodu, sa poboljšanjem vremenskih uslova, naši radovi će se još više intenzivirati – rekao je Petrović.

Direktor „Pauer Čajna” za Srbiju Jang Bo izrazio je zahvalnost Vesiću i gradskoj vlasti uopšte na svoj podršci koju dobijaju u ovom poslu. On je naglasio da su sve resurse u ovom trenutku angažovali na projektu, jer su mu potpuno posvećeni. Obećao je dobar kvalitet i poštovanje rokova na dobrobit svih građana Beograda.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track