MEŠTANIN ĆUPRIJE TRAŽIO DA MU KREMIRAJU MAGARCA: Nezakonito je sahraniti kućnog ljubimca u parku ili dvorištu, ovo su opcije
Foto: Beoinfo

Krematorijum za ljubimce postoji u Beogradu nepunih šest godina

MEŠTANIN ĆUPRIJE TRAŽIO DA MU KREMIRAJU MAGARCA: Nezakonito je sahraniti kućnog ljubimca u parku ili dvorištu, ovo su opcije

Beograd -

Još nije završeno više puta najavljivano groblje za kućne ljubimce u Beogradu, a sahranjivanje u parku ili dvorištu nije po zakonu. Preostaje kremacija.

Džo je francuski buldog koji je Mašin novi najbolji prijatelj. Ona je po struci veterinar. Uvek je imala više ljubimaca, ali na njihov odlazak nikada nije bila spremna.

"Nekad ljudi kažu ugine ti pas, kako možeš da se navikneš na drugog. Ja razmišljam u pravcu ulepšavamo im život, mislim da moj pas jako lepo živi. I onda, prosto, to je neka ljubav koja je neopisiva", kaže Maša Delić.

Toliko neopisiva da svi vlasnici žele dostojno da se oproste od ljubimaca. Kada su Maši prethodna dva psa uginula, odlučila je da ih kremira.

ljubimac
foto: Printscreen/RTS

"Nažalost, u Srbiji još nije napravljeno groblje za pse. Odlučili smo se za kremaciju prosto, protivzakonito je da psa sahranite u svom dvorištu. Sa veterinarskog i zoohigijenskog aspekta, nažalost, taj ostatak može da bude potencijalni izvor infekcija", navela je Maša.

Krematorijum za ljubimce postoji u Beogradu nepunih šest godina

Krematorijum za kućne ljubimce u Beogradu postoji nepunih šest godina. Na cenu kremacije, pored težine ljubimca, utiče i to da li je reč o individualnom ili grupnom kremiranju.

"Najzanimljiviji slučaj je onaj kojem nismo mogli da izađemo u susret. To je bio klijent iz Ćuprije koji je zamolio da kremiramo kućnog ljubimca magarca. Zbog gabarita nismo mogli da ga kremiramo. A što se tiče ostalih životinja, apsolutno sve – od papagaja tigrice, kornjače, zeca, zmije", kaže vlasnik krematorijuma Zoran Tomić.

Vlasnik nakon kremacije sam bira oblik urne u kojoj želi da čuva uspomenu na svog ljubimca: U obliku šapice, srca, od keramike, porcelana ili drveta, sa svećicom ili bez nje, a odnedavno i od granita i mermera.

"Imamo preko 40 vrsti različitih urni, ali urna nije obavezujuća. Jer mi svakako kad se klijent opredeli, ali klijent se uglavnom opredeli za urnu, stavljamo u vrećicu od crnog satena sa zlatnim povezom, pa tek onda u urnu", pojašnjava

Ljubimci se i dalje sahranjuju u parkovima, dvorištima

Mnogi, ipak, svoje ljubimce sahranjuju po parkovima iako je to nelegalno ili u svom dvorištu. Nemaju mnogo izbora, jer groblje za ljubimce na Novom Beogradu, u Bloku 51, još nije završeno. Iz Direkcije za građevinsko zemljište obećavaju da će biti gotovo do kraja leta.

"Do sada su završeni radovi na izradi spoljnjih instalacija u kompleksu. Urađen je veći deo konstrukcije glavne saobraćajnice i izbetonirane su pešačke staze i staze unutar leja. Na administrativnom objektu u toku su završni zanatski radovi, završavaju se podovi i u toku je ugradnja stolarije. U drugoj fazi radova, na objektu za neškodljivo uklanjanje životinjskih ostataka završena je izgradnja zidova, ploče i horizontalnih serklaža, a u toku je izgradnja nadstrešnice."

Dok čekaju završetak radova na groblju za ljubimce, Beograđani nemaju mnogo izbora.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track