OTKRIVANJE SPOMEN KLUPE I PRELET AVIONA U ČAST ČUVENOH EDVARDA RUSJANA: Svečanost na Kalemegdanu 6. juna
Foto: Privatna Arhiva

OTKRIVANJE SPOMEN KLUPE I PRELET AVIONA U ČAST ČUVENOH EDVARDA RUSJANA: Svečanost na Kalemegdanu 6. juna

Beograd -

U ponedeljak, 6. juna u 19 časova biće održano svečano otkrivanje spomen klupe Edvardu Rusjanu u parku "Edvarda Rusjana" u novouređenom linijskom parku pored Beton hale u Beogradu. Otkrivanje će započeti preletom vazduhoplova Vojske Srbije iznad Kalemegdana.

Edvard Rusjan je bio slovenački pilot, konstruktor aviona i pionir vazduhoplovstva, koji je tragično preminuo 9. januara 1911. godine prilikom prezentacije letačkih sposobnosti svog aviona, koji se u jakoj košavi srušio na desnu obalu Save ispod Kalemegdana. Njegova sahrana bila je jedna od najvećih u istoriji Beograda.

Edvard Rusijan
foto: Privatna Arhiva

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu u saradnji sa Gradom Beogradom i uz pomoć donacija slovenačkih i srpskih preduzeća i pojedinaca, građanima Beograda poklanja jedinstvenu spomen klupu u čast jednog od prvih svetskih pilota.

Umetnički rad je delo srpskog akademskog vajara Stevana Filipovića i livca Aleksandra Stanišića i predstavlja sedeću figuru mladog pilota na klupici, koji gleda na ušće reke Save u Dunav. Klupa je postavljena blizu mesta gde se srušio Rusjanov avion.

Postavljanje spomen klupe na najbolji način zaokružuje ostavštinu Edvarda Rusjana u Beogradu, zajedno sa njegovim grobom na Novom groblju i ostacima njegovog aviona, koji se nalaze u muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Verujemo da će spomen klupa kao znak odlične saradnje između Slovenije i Srbije postati nov simbol grada, koji će privući ljubitelje vazduhoplovstva, istorije, urbane kulture i ostale građane i posetioce Beograda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track