OBELEŽEN SPASOVDAN, SLAVA BEOGRADA! Patrijarh Porfirije se ispred hrama Svetog Save pomolio za mir i blagostanje
Foto: Printskrin / You Tube, Nenad Kostić

HILJADE GRAĐANA U LITIJI

OBELEŽEN SPASOVDAN, SLAVA BEOGRADA! Patrijarh Porfirije se ispred hrama Svetog Save pomolio za mir i blagostanje

Beograd -

Grad Beograd danas obeležava svoju slavu Vaznesenje gospodnje – Spasovdan, a povodom toga i ove godine Spasovdanska litija proći će centralnim gradskim ulicama.

19.45 - Posle besede patrijarha Porfirija počeo je kulturno umetnički program na platou ispred hrama.

19.00 - Patrijarh Porfirije se posle molitve obraća građanima:

Braćo i sestre danas je Spasovdan, slavimo vaznesenje gospodnje. Pre svega kada slavimo bilo koji hrišćanski praznik, mi projavljujemo i potvrđujemo pred čitavim svetom šta je naš sistem vrednosti, kako i na koji način verujemo, šta je to što opredeljuje naše staze, korake, reči i dela, rekao je između ostalog patrijarh.

- Ne možeš voleti onoga koji je daleko od tebe, ako ne voliš onoga pored tebe, ako nisi spreman da mu oprostiš. Suviše je zatrovan naš jezik i suviše je ružnih reči međusobno. Evo na Spasovdan Bog nas podseća da je onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli kojim postojimo i živimo Hristov zakon. Iz te vere nema straha u nama, ljubav strah izgoni, rekao je patrijar Porfirije.

Ko je siguran u svoj identitet, on je miran, on je smiren, on se ne boji nikoga, jer to je Hristov identitet, rekao je izmežu ostalog. Danas smo se sabrali u ovoj litiji da se pomolimo Bogu za mir u čitavom svetu, naročito za mir u Ukrajini, jer je mir uvek mir božiji. Šta je istorija ljudskoga roda, pored progresa i napretka, to je i istorija sukoba i ratova. Kada su ljudi sami po sebi hteli da rešavaju nesporazume po pravilu, svi smo svedoici, do takvog mira teško je dolazilo, a mi znamo da mira nema bez mira Božijeg.

Litija, Beograd, Spasovdan
foto: Aleksandar Bečić

18.59 - Otpočela je molitva za mir i blagostanje ispred Hrama svetog Save.

18.53 - Plato kod hrama je premali da primi sve učesnike ovogodišnje litije koji pristižu. Zvona sa Hrama svetog Save se čuju dok se građani, sveštenstvo i gradski čelnici približavaju hramu, a na platou čeka i veliki broj građana.

18.40 - U koloni je više hiljada Beograđana, nalazi se i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ali tu je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, košarkaš Dejan Tomašević, direktor kancelarije za KiM Petar Petković, lider Dveri Boško Obradović...

1 / 14 Foto: Printskrin / You Tube

18.33 - Na Slaviji se kolona zaustavila gde su se patrijarh Porfirije i sveštenici kratko pomolili pre glavnog molebana.

18.28 - U litiji ove godine ima mnogo mališana, ali i srednjoškolaca. Povorka je stigla do Slavije uz him

18.17 - Kolona sa sveštenicima i hiljadama građana stigla je do Cetnog trga gde se na kratko zaustavila, a prvo stajanje će biti na Slaviji. U litiji učestvuju i 40 srpske dece sa KiM i 30 iz Crne Gore sa kojima je patrijarh Porfirije juče razgovarao u Hramu Svetog Save. Oni su počasni gosti na slavi.

litija
foto: printscreen

18.00 - Tačno u 18 sati iz Vaznesenjske crkve krenula je Spasovdanska litija "Beograd se moli za mir", koju predvodi patrijarh SPC Porfirije.

litija
foto: printscreen

Litijski krst ove godine nosi višestruki olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović, a svetinje koje se nose u litiji su Sveto Jevanđelje, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke.

1 / 7 Foto: Printskrin / You Tube

U Ulici Kneza Miloša sveštenici su formirali kolonu, u kojoj će za njima krenuti i građani.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je i ovogodišnji domaćin slave Beograda, došao do Vaznjesenske crkve. Građani će se od ove crkve potom uputiti ka Hramu svetog Save.

litije
foto: printscreen

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track