NIKODIJEVIĆ 3. PUT PREDSEDNIK SKUPŠTINE BEOGRADA: Za reizbor 57 glasova na burnoj sednici
Foto: Filip Plavčić

ukupno 110 odbornika

NIKODIJEVIĆ 3. PUT PREDSEDNIK SKUPŠTINE BEOGRADA: Za reizbor 57 glasova na burnoj sednici

Beograd -

Za predsednika Skupštine Grada Beograda danas je glasovima 57 od 110 odbornika izabran Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Nikodijević je na tu funkciju izabran treći put, pošto je za njega 56 glasova bilo od odbornika SPS i Srpske napredne stranke (SNS), a jedan od samostalnog odbornika Vuka Stanića koji je dan ranije izbačen iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) - dela koalicije NADA.

Za zamenika predsednika Skupštine Grada, takođe sa 57 glasova odbornika, izabran je Igor Jovanović iz Socijaldemokratske partije Srbije (SDSP). Ta stranka je na aprilskim izborima učestvovala na listi oko Srpske napredne stranke (SNS).

Za sekretara Skupštine Grada ponovo je izabrana Biljana Živković, čija će zamenica biti Tatjana Vučenović.

Novoizabrani predsednik Skupštine grada Beograda rekao je novinarima da će za gradonačelnika predložiti onog za koga se odluči Srpska napredna stranka (SNS), jer ona ima najveći broj odborničkih mandata. Nikodijević je naglasio da je koalicija socijalista i naprednjaka "prirodna".

Dodao je da će sednicu na kojoj će biti izabran gradonačelnik zakazati "u zakonom odredjenom roku".

Na pitanje o tome koliko će trajati novi saziv gradskog parlamenta, pošto se pominju vanredni izbori, on je rekao da ne može da govori o tome, jer još nisu formirana ni sva tela gradske vlasti.

Današnju sednicu je obeležila tročasovna rasprava o izboru Nikodijevića, uz međusobne optužbe odbornika vladajuće koalicije i opozicije, čiji su se predstavnici konstantno smenjivali za govornicom.

Opozicioni odbornici nisu učestvovali u glasanju za predsednika Skupštine Grada, ali ih je veći deo ostao u sali u nameri da prebroji koliko je odbornika uzelo glasačke listiće, pošto je glasanje bilo tajno, iza paravana.

Do reizbora Nikodijevića, sednicom je predsedavao Toma Fila (80) iz SPS-a, kao najstariji odbornik.

U novom sazivu gradskog parlamenta, izborna lista oko SNS ima 48 odbornika, koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda" 26 mandata, koalicija Moramo 13, lista oko SPS osam, koalicija NADA šest, stranka Zavetnici tri, koalicija Patriotski blok dva, dok će Vuk Stanić, koji je dan ranije izbačen iz POKS-a, biti samostalni odbornik.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track