12:18

JEDAN DETALJ NA STAROM SAJMIŠTU PROMAKAO SVIMA! Avram Izrael ukazao ne propuste: SRBIJA SE BUDI POSLE MNOGO GODINA

KURIR Televizija

JEDAN DETALJ NA STAROM SAJMIŠTU PROMAKAO SVIMA! Avram Izrael ukazao ne propuste: SRBIJA SE BUDI POSLE MNOGO GODINA

Beograd -

Inženjer telekomunikacija i rezervni oficir nekadašnje JNA, Avram Izrael istakao je da se Srbija budi iz nezaborava, ali da je važno da se o stradanju Jevreja, Srba i Roma na našoj teritoriji više spominje u udžbenicima.

Na Starom sajmištu počinje izgradnja Memorijalnog kompleksa Staro Sajmište, a Avram Izrael naveo je da je ovo jedna pozitivna stvar koja se događa u našoj zemlji.

- Srbija se budi iz nezaborava i pravi jedan značajan otklon od svega što do sada nije učinjeno - kaže Izrael i dodaje:

Avram Izrael
foto: Kurir televizija

- Nedopustivo je sve ono što se do sada dešavalo na Starom sajmištu. Gde su bile sve te institucije do sada i brojni ministri. Juče niko nije posvetio pažnju malom spomeniku koji je posvećen žrtvama Holokausta na Starom sajmištu - kaže Avram Izrael.

Zaokružiće se memorijalni centri o stradanju jednog naroda, istakao je Izrael.

- Po prvi put ćemo imati i kompleks na Gradini, da se zaokruži memorijalni centar o stradanju jednog naroda. Frapiran sam koliko malo Srba posećuje stratišta, Šumarice itd. Mi ne možemo da promenimo bit srpskog naroda. Ko ne poštuje svoju prošlost, neće imati ni budućnost - kaže Avram Izrael.

Avram Izrael
foto: Kurir televizija

On je naveo i da je neverovatno da se o logorima ne govori u srpskim udžbenicima.

- Deo moje porodice je stradalo u Jasenovcu, ovde mi je stradao deda po majčinoj liji. Mešanjem naroda na ovim prostorima pravljeni su grdni ustupci. Preko 80 odsto Jevreja stradalo je na ovi prostorima. Katolička crkva negira to što se događalo u logorima smrti, a upravo svi ti zločini rađeni su pod njihovim patronom. Muzej genocida, Arhiv Beograda, itd. imaju strašno veliku dokumentaciju o ovome. I u SPC ima dokumenata - kaže Avram Izrael.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

18:22

U HRVATSKOJ GODIŠNJE BUDE 300 NAPADA NA SRBE Antić: Hrvatska gradi identitet na ratu EVO KOME JE JOŠ ZABRANJEN ODLAZAK U JASENOVAC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track