GREJAĆEMO SE NA SMEĆE VEĆ DOGODINE: Sistem proizvodnje energije od komunalnog otpada biće spreman naredne jeseni
Foto: Shutterstock

energana na otpad u Vinči

GREJAĆEMO SE NA SMEĆE VEĆ DOGODINE: Sistem proizvodnje energije od komunalnog otpada biće spreman naredne jeseni

Beograd -

BEOGRAD - Iako je prema prvim najavama energana na otpad u Vinči trebalo da zaživi do polovine novembra ove godine, građani prestonice će na novi vid grejanja morati da sačekaju iduću sezonu.

Kako Novosti saznaju, novi rok za puštanje u redovan rad je april 2023. godine. Izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije od komunalnog otpada trenutno je u završnoj fazi, a na kašnjenje je, prema rečima nadležnih u "Beočistoj energiji", uticao jedan od glavnih proizvođača koji je u međuvremenu proglasio bankrot, što je čitav projekat usporilo za nekoliko meseci.

- Prva ispitivanja i aktivnosti u vezi sa puštanjem u pogon su počela. Faza puštanja u pogon postrojenja za proizvodnju energije je izuzetno zahtevna i iziskuje prisustvo visoko kvalifikovanih i iskusnih stručnjaka koje smo mi već mobilisali da obave sva ova neophodna ispitivanja i aktivnosti. Trenutno se projekat oporavlja od neočekivanog bankrota koji je proglasio jedan od glavnih proizvođača. Zahvaljujući prethodno urađenoj proceni rizika timovi "Beočiste energije" su realizovani plan oporavka koji je pripremljen - kažu za "Novosti" u "Beočistoj energiji".

- Faza puštanja u pogon postrojenja za proizvodnju energije je izuzetno zahtevna i iziskuje prisustvo visoko kvalifikovanih i iskusnih stručnjaka koje smo mi već mobilisali da obave sva ova neophodna ispitivanja i aktivnosti. Trenutno se projekat oporavlja od neočekivanog bankrota koji je proglasio jedan od glavnih proizvođača. Zahvaljujući prethodno urađenoj proceni rizika timovi "Beočiste energije" su realizovani plan oporavka koji je pripremljen.

Kako najavljuju, prve količine komunalnog čvrstog otpada biće termalno tretirane sa paljenjem "prve četiri vatre" krajem ove godine:

- Tokom narednih četiri do šest meseci timovi i stručnjaci "Beočiste energije" sprovodiće ispitivanja i završna usklađivanja sistema postrojenja, pre nego što se dostigne maksimalni kapacitet termalnog tretmana komunalnog čvrstog otpada od 340.000 tona godišnje i uđe u redovan rad, što se trenutno predviđa za april 2023. Procenjuje se da će energana na otpad snabdevati pet odsto beogradskih domaćinstava električnom energijom i deset odsto toplotnom energijom - preciziraju u ovom preduzeću.

U energani na otpad prerađivaće se 43,6 tona komunalnog otpada po satu, odnosno 340.000 tona godišnje, i tako proizvoditi 30 megavata električne i 56 megavata toplotne energije. Istovremeno, količina komunalnog otpada koji se odlaže na novoizgrađenu sanitarnu deponiju smanjiće se za nekih 35 odsto, od ukupne količine koja iznosti 600.000 tona godišnje.

- Komunalni otpad će se koristiti umesto sve skupljih fosilnih goriva u proizvdnji energije što će doprineti, između ostalog, značajnom smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Kad ovo postrojenje bude pušteno u rad, otpad će prvi put biti korišćen kao resurs u proizvodnji energije u Republici Srbiji.

Podsetimo, na grejanje na otpad moći će da računaju građani iz oko 25.400 stanova, koji su priključeni na toplanu "Konjarnik".

Ovaj projekat sprovodi se u saradnji sa preduzećem "Beogradske elektrane", koje su imale zadatak da izrade infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije proizvedene u postrojenju za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u kompleksu sanitarne deponije Vinča. Ovaj posao završen je prošle godine. Izgrađena je prepumpna stanica u neposrednoj blizini deponije, kao i kompletan transportni toplovod.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja