Subvencije za ugostiteljske objekte u etno stilu

Subvencije za ugostiteljske objekte u etno stilu

Beograd -
Ukupan iznos sredstava je 2,5 miliona dinara, a iznos po korisniku ne može biti veći od 310.000 dinara sa PDV-om

BEOGRAD - Ugostitelji sa teritorije Beograda, čiji su objekti opremljeni u etno stilu, moći će da konkurišu za bespovratna sredstva koje je obezbedio grad, saopštili su danas predstavnici Sekretarijata za privredu i Turističke organizacije Beograda.

Ukupan iznos sredstava je 2,5 miliona dinara, a iznos po korisniku ne može biti veći od 310.000 dinara sa PDV-om, rekao je predstavnik Sekretarijata za privredu Aleksandar Milošević.

Ove subvencije pokrivaće 85 odsto troškova, dok će preostalih 15 odsto snositi privrednik, naveo je Milošević.Subvencije su namenjene za kupovinu osnovnih sredstava - kuhinjskih elemenata, stolova, stolica, tradicionalnih peći, šporeta, vitrina za izlaganje etno predmeta, kreveta, noćnih ormarića, kredenaca, klupa, baštenskih stolova i stolica, suncobrana, rekao je Milošević.

On je dodao da svi troškovi moraju biti fakturisani korisniku sredstava, odnosno iskazani na računima izdatim na ime korisnika sredstava. Rok za podnošenje prijava je 1. oktobar.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov je naveo da je turizam za Beograd jedna od najperspektivnijih i najznačajnijih privrednih grana i izvora prihoda.

Zahvaljujući mnogobrojnim ugostiteljsko-turističkim sadržajima, u Beogradu se iz godine u godinu beleži blagi porast kako domaćih tako i stranih turista, naveo je Veselinov.

Prema inforamcijama Gradskog zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda, za prvih šest meseci 2012. broj poseta turista porastao je za šest odsto u odnosu na isti period prethodne godine i sada iznosi 303.467.

Broj noćenja porastao je za devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine i sada je 677.581, broj turista iz insotranstva porastao je za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj noćenja turista iz inostranstva porastao za 10 odsto.

Najviše gostiju dolazi iz Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine i Italije, naveo je Veselinov.

Prema njegovim rečima, sve je više turista koji dolaze iz Danske, Turske, Švedske, SAD i Portugala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track