BEOELEKTRANE OD 1. OKTOBRA U PRIPRAVNOSTI: Tad počinju i probe, a sezona zvanično 15. oktobra! Grjeanja će biti čim zahladni
Ilustracija, Foto: Shutterstock

grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra

BEOELEKTRANE OD 1. OKTOBRA U PRIPRAVNOSTI: Tad počinju i probe, a sezona zvanično 15. oktobra! Grjeanja će biti čim zahladni

Beograd -

BEOGRAD - Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu, grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, a u JKP "Beogradske elektrane" kažu da su od 1. oktobra u stanju pripravnosti isporuke toplotne energije u zavisnosti od vremenskih prilika i dodaju da će učiniti sve kako bi sugrađani imali sigurnu isporuku toplotne energije.

"U periodu od 1. do 15. oktobra ''Beogradske elektrane'' su obavezne da, ukoliko u poslednjoj prognozi prethodnog dana srednja dnevna temperatura bude 12 stepeni i niže, pokrenu isporuku toplotne energije", rekla je izvršni direktor za proizvodnju toplotne energije JKP "Beogradske elektrane" Ivana Kalanja, objavio je B92 prenoseći pisanje Tanjuga.

"Od 1. oktobra počinju funkcionalne probe sistema koje podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica", rekla je Kalanja i dodala da se uporedo proverava i funkcionalnost toplovodne mreže i toplotnih predajnih stanica kako bi proizvodna i distributivna postrojenja što bolje bila pripremljena za predstojeću grejnu sezonu.

Kalanja je navela da su tokom remontnog perioda "Beogradske elektrane" sprovele brojne investicione i remontne radove dodala da je u većini toplotnih izvora, toplana i kotlarnica ugrađena nova oprema, obnovljeni kilometri toplovodne mreže, te da je dosta sredstava uloženo i u toplotne predajne stanice.

"Beogradske elektrane će učiniti sve što je neophodno kako bi Beograđani imali sigurnu isporuku toplotne energije", istakla je Kalanja.

Navela je da "Beogradske elektrane" pre svega rade na gas i da postoje čvrsta uverenja preduzeća zaduženog za gas i države da su obezbeđene potrebne količine.

Osim toga, dodala je Kalanja, "Beogradske elektrane" su obezbedile određenu količinu mazuta kao rezervu kako bi u nekim kratkotrajnim poremećajima moglo da se odreaguje, da sugrađani ne brinu.

Podsetila je da se očekuje da će predstojeća zima na globalnom nivou biti teška i dodala da će se "Beogradske elektrane" pre svega držati odluke o snabdevanju, odnosno da temperatra vazduha u grejanim prostorijama kao optimalna bude 20 stepeni, jedan stepen manje ili više od toga.

To će, kaže, poštovati iz više razloga.

"Svaki stepen više grejanja znači puno više gasa, a sa druge strane svaki stepen manje znači da naši korisnici uključuju dodatna grejna tela na struju čime prave probleme elektroenergetskom delu sistema", rekla je Kalanja. S tim u vezi, poručila je građanima da racionalno koriste sve vidove energije, pa i toplotnu.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track