SVAKI POJEDINAC TREBA DA BUDE ČUVAR PRIRODE: Ne nasleđujemo zemlju od svojih predaka, pozajmljujemo je od svoje dece!
Foto: Shutterstock

Beogradska ekolucija

SVAKI POJEDINAC TREBA DA BUDE ČUVAR PRIRODE: Ne nasleđujemo zemlju od svojih predaka, pozajmljujemo je od svoje dece!

Beograd -

Prirodu smo dobili u nasleđe od predaka, i naša je dužnost da je čuvamo za potomke. Zato nijednom gradu, niti državi sveta, fokus ne sme biti samo na ekonomskom i privrednom rastu i razvoju, već na održivosti prirodnih resursa.

Pitanje kako da na najbolji način zaštitimo prirodne resuse, kako da sačuvamo kvalitet vode, vazduha, zemljišta, šuma, izazov je sa kojim se suočavaju svi gradovi i privrede i na globalnom i na lokalnom nivou.

Sačuvamo resurse za buduća pokoljenja

Nije teško da se postave čuvar i zaštitnik prirode. Potrebno je samo da krenete od sebe i razmislite šta je to što možete da promenite u svojim navikama i na taj način doprinesete zdravijoj životnoj sredini. Jednostavno je - čuvar planete i njene prirode postaje se tako što je nećemo pokoravati, već je prigrliti.

Ovo su samo neke promene koje svako od nas može da usvoji zarad opšte dobrobiti:

  1. Veliki problem na planeti je i neravnomerna potrošnja vode. Zato umesto da pustimo da teče sve vreme, potrudimo se da nam pređe u naviku da zatvaramo slavinu dok peremo zube ili ruke.
  2. Umesto da koristite plastične kese, za čiju je razgradnju potrebno nekoliko stotina godina, u kupovinu krenite sa torbom od tekstila, jer se i tako čuva životna sredina!
  3. Ne štampajte papir, ukoliko ne morate. Tako ćete sačuvati mnogo drveća
  4. Umesto automobilom, probajte da do posla idete pešice, biciklom ili da se vozite javnim prevozom, jer tako čuvaš životnu sredinu.
  5. Izbor sijalica takođe može bitno uticati na potrošnju struje. Zamenite klasične sijalice štedljivim sijalicama - na ovaj način sačuvaćete 66% energije.
  6. Razmislite šta možete da promeniš već tokom prve kupovine, tako što ćeš kupiti sezonsko i lokalno proizvedeno voće i povrće.
  7. Prema rezultatima izveštaja koji obuhvata 50 studija o ljudskom unošenju plastike, svaki čovek pojede oko 2.000 mikro-komada ili čestica plastike svake nedelje, odnosno 250 grama godišnje. Da bismo ovo sprečili treba zaustaviti milione tona koji i dalje završavaju u prirodi svake godine!

Imajte na umu da samo odgovorno ponašanje čuva životnu sredinu.

Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine.
Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine.foto: Beograd.rs

Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Eko anketa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track