Roditelji nezadovoljni zbog spajanja dve škole

Novi Beograd

Roditelji nezadovoljni zbog spajanja dve škole

Beograd -
Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje navode da su nakon adaptacije zgrade đaci ove dve škole fizički odvojeni

BEOGRAD - Savet roditelja novobeogradske Osnovne škole "Đuro Strugar" upozorio je da će zbog useljenja srednje škole "Politehnika" u njihovu zgradu zabraniti deci da idu na nastavu, zbog nebezbednosti.

Sa druge strane, iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje navode da su nakon adaptacije zgrade đaci ove dve škole fizički odvojeni.

Savet roditelja u današnjem saopštenju ističe da je gradski Sekretarijat za obrazovanje, u saglasnosti sa Ministarstvom prosvete, tokom avgusta uselio kompletnu srednju Politehničku školu u zgradu ove osnovne škole.

To je učinjeno bez saglasnosti Saveta roditelja i Školskog odbora, naveo je Savet i upozorio da je spajanje osnovaca i srednjoškolaca "skandalozan i primer bez presedana", koji ugrožava psihofizički razvoj dece.

Roditelji traže da se učenici od V do VIII razreda vrate u njihove učionice, prostorije za dnevni boravak, digitalni kabinet, biblioteku, da se uklone sve prepreke kojima su pregrađeni hodnici i stepenište.

Oni traže da se Politehničkoj školi pronađe adekvatan prostor na boljoj lokaciji, a do tada da đaci ove škole imaju samo popodnevnu smenu u OŠ "Đuro Strugar".

Škola je, kako je saopštio Savet roditelja, nebezbedno pregrađena, a đaci starijih razreda saterani su u male učionice pregrađene kartonima, koje su, kako su naveli, u javnosti predstavljene kao "novi kabineti".

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, u saopštenju, naveo je da je adaptiranjem učioničkog prostora u prizemlju formirano šest učionica, a da je u toku sanacija fiskulturne sale.

"Politehnika" je izvršila pregrađivanje lakim (ne zidanim) pregradama, čime su potpuno izdvojeni putevi kojima se kreću osnovci i srednjoškolci, a obezbeđeni su i zasebni ulazi za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, navedeno je iz sekretarijata.

Takođe, sanitarni blokovi su potpuno izdvojeni, đaci srednje škole koristiće samo drugi sprat objekta, a u toku je izdvajanje dela dvorišta koji će koristiti srednjoškolci, čime se i fizički izdvaja ulaz za njih."Politehnika" će na osnovu odluke Školskog odbora pomeriti početak nastave od 9.00 sati, navedeno je u saopštenju.

Takođe, interna sanitarna kontrola Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu će tokom čitave godine vršiti pojačani sanitarni nadzor u ovom objektu.U saopštenju se podseća da OŠ "Đuro Strugar" ima 299 učenika od 1. do 8. razreda, površine je oko 4.985 kvadratnih metara, dok je površina dvorišta od 17.559 kvadrata.

U poslednje tri godine u istom prostoru realizuje se nastava za učenike OŠ "Đuro Strugar" i škole "Politehnika - škola za nove tehnologije".

Rešenjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 31. avgusta utvrđeno je da su ispunjeni svi uslovi za obavljanje delatnosti obrazovanja i vaspitanja ove srednje škole u prostoru OŠ "Đuro Strugar".

U saopštenju se podseća da je stotinak metara udaljena OŠ "Ratko Mitrović", koja takođe nema dovoljno učenika.Na teritoriji grada Beograda, a i Srbije, postoji više osnovnih i srednjih škola koje nesmetano funkcionišu u istom prostoru (OŠ "14. oktobar" i XV gimnazija, OŠ "Jelica Milovanović" i Ekonomsko-trgovinska škola), podsećaju iz sekretarijata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track